Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2025 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2025 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2025 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres Montse Viu

Col·laboradors Externs:

2019-2025 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum

La Banyoles contemporània de Jeroni Moner

  • 1 dia 
per Pau Sarquella

Jeroni Moner Codina és una figura imprescindible en la Banyoles contemporànea, ciutat on va construir la major part de la seva obra. Tot i néixer a Barcelona, les seves arrels familiars banyolines i la passió pel waterpolo, que practicava al Club Natació Banyoles, el van portar a establir-se definitivament a la ciutat el 1971.

Les seves primeres obres, com l’edifici de tres habitatges al carrer de la Rambla (1970), la casa Vilanova-Cullell (1971) —ambdues amb Albert Illesques—, la casa Masgrau-Juanola (1972), la casa Agustí-Soler (1975) i Mobles Tarradas (1975), s’emmarquen dins la conceptualitat artística que es respirava a Banyoles durant els últims anys del franquisme.

En aquell moment, la capital del Pla de l’Estany es va consolidar com un pol cultural de referència nacional gràcies als col·lectius multidisciplinars Tint-1 (1971-1973) i Tint-2 (1974-1976). Aquests grups, formats per escultors, pintors, dissenyadors, arquitectes i intel·lectuals, van impulsar una renovació creativa que marcaria l’escena cultural catalana del moment, amb Moner com a una figura clau.

La rehabilitació del tint dels paraires (1971), que va donar nom i marc expositiu als grups, introdueix l’extensa obra d’intervenció en el patrimoni de Jeroni Moner, on en moltes ocasions, la simbiosi entre pre-existència i transformació s’estableix mitjançant la introducció d’estructures industrialitzades, que beuen de la conceptualització i atreviment de la dècada dels 70.  Entre els projectes més destacats es troben la rehabilitació de la Pia Almoina a Girona (1976) amb Benet Cervera i Arcadi Pla, la instal·lació del retaule de Santa Maria de l’Escala al monestir de Sant Esteve de Banyoles (1983), la restauració del campanar del monestir de Sant Miquel de Fluvià (1991), la seva residència, Can Bombeta (1992), i el Centre Municipal d’Estudis Musicals de Banyoles (2001). 

Després de l’efervescència cultural viscuda els anys 70, el 1985, Moner, juntament amb l’arquitecte Josep Riera, el biòleg Carles Abellà i l’economista Tomàs Garrofé, va redactar els estudis urbanístics, econòmics i paisatgístics que permetrien a Banyoles ser designada seu de les proves de rem dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992. Aquesta etapa va vincular Moner amb la gran transformació que la ciutat va viure a l’inici dels 90 amb projectes com el pla especial del sector de llevant de l’Estany, l’adequació de la vora urbana de l’Estany, seleccionada als Premis FAD, i la reconstrucció de les pesqueres Malagelada i Guardiola, amb Josep Riera i Joaquim Figa (1991), així com l’edifici d’oficines i Teatre Municipal, amb Lluís Pau (1994). 

El compromís de Moner amb Banyoles, però, no es va limitar a la seva tasca com a arquitecte. Des de l’activisme periodístic, amb nombrosos articles publicats en revistes locals, o des de la presidència del Centre d’Estudis Comarcals del Pla de l’Estany (1994-2011), va continuar contribuint a la construcció de la ciutat i a la preservació i difusió del seu patrimoni natural i cultural.

Tornar
Si no visioneu el mapa reviseu el vostre consentiment de cookies fent click aquí

Autors (4)