56 Rutes

Tipologia

Temàtiques

Transport

Durada

Autors

Llocs

Ordenar per

Ordre

  Rutes 56

  Road-trip per l’AP-7

  per Maria Aucejo Mollà

  Durada: Mig dia

  Els marges de l'AP-7 compten amb nombroses fites que reclamen la nostra atenció a vora carretera: àrees de servei principalment, però també seus d'empreses o equipaments propies de la infraestructura ens faran dubtar entre seguir conduint o fer una parada per mirar amb més atenció.
  Rutes 55

  Vidal i Arderiu, una obra als Pirineus

  per Anna Vidal

  Durada: Mig dia

  Aquesta ruta mostra una selecció de les seves obres executades entre el Berguedà i La Seu d’Urgell. Desde la subtil i contundent inervenció al monestir de Santa Maria de l'Illet, passant per l'inusual encàrrec de construir un poble sencer i finalitzant amb un recorregut a peu per algunes de les seves obres realitzades a La Seu d’Urgell.
  Rutes 54

  L’empremta racionalista a Figueres

  Durada: 1-2 Hores

  A causa de l’aixecament franquista que finalitza el curt període de l’experiència racionalista, és lògic que ciutats com Figueres, tot i la seva rellevància, no comptin amb massa obres d’aquest estil. Malgrat això, hi destaquen particularment els arquitectes Emili Blanch i Pelayo Martínez.
  Rutes 53

  Olot, ciutat jardí

  per Eduard Callís

  Durada: Mig dia

  Tres barris de la ciutat d’Olot s’enllacen per un denominador comú: la baixa densitat. Son tres models de ciutat jardí desenvolupats durant el segle XX que donen resposta als successius períodes de creixement de la ciutat diferenciats en un temps acotat de 50 anys.
  Rutes 52

  El museu dels meus somnis

  per Arrate Abaigar Villota

  Durada: Cap de setmana

  L’any 1987, Remy Zaugg va escriure "El museu d'art dels meus somnis o el lloc de l'obra i de l’home", explorant la intersecció entre art, espectador i entorn museístic, i detallant les condicions òptimes per a l’experiència artística. Mitjançant una breu ruta d'un dia a Catalunya, es busca respondre a com dissenyar un museu ideal, el museu dels meus somnis.
  Rutes 51

  Els poblats de colonització a les Terres de Ponent

  per Mercè Bosch

  Durada: 1 dia

  L’any 1939, el règim governamental franquista va constituir el Instituto Nacional de Colonización –INC-  per dur a terme una tasca de gran envergadura dins l’àmbit nacional: transformar part del territori erm i de secà en terra de cultiu de regadiu. Es proposa un recorregut a través dels tres poblats de colonització de les Terres de Ponent.
  Rutes 50

  Salvador

  Durada: 1 dia

  La història de Salvador Puig Antich és, encara a dia d'avui, un símbol de la lluita anti-franquista en un país que ja mirava cap a la transició que havia d'arribar. Detingut i empresonat a la Model de Barcelona pel pressumpte assassinat d'un polícia en un tiroteig, va ser l'últim condemnat a mort per garrote vil a Espanya.
  Rutes 49

  Todo sobre mi madre

  Durada: 1 dia

  Una de les pel·lícules més icòniques de Pedro Almodóvar, estrenada el 1999, desenvolupa gran part del seu metratge amb la ciutat de Barcelona com a teló de fons. Guardonada a certàmens tan prestigiosos com el Festival de Cannes, els Oscar, els Globus d'Or, els BAFTA, els Cesar o els Goya, ensenya racons de ciutat ben coneguts i d'altres que t'agradarà descobrir o revisitar.
  Rutes 48

  Vicky Cristina Barcelona

  Durada: Cap de setmana

  Segueix els passos de la cèlebre pel·lícula de Woody Allen, homenatge a la ciutat que van subvencionar l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, amb Javier Bardem i Scarlett Johansson com a protagonistes i l'inoblidable paper secundari de Penélope Cruz, pel qual se li va atorgar un premi Oscar.
  Rutes 47

  Arquitectures per l’educació a la Barcelona metropolitana

  per Paolo Sustersic

  Durada: Cap de setmana

  L'arquitectura dedicada als diferents àmbits de l'educació va ser un camp interessant d'experimentació per a alguns arquitectes des de finals de la dècada de 1950. Diferents raons justifiquen aquest focus d'atenció. El creixement de la població immigrant, especialment a les zones de nova expansió als marges de Barcelona i altres ciutats de l'àrea metropolitana, va generar una demanda que calia ser atesa urgentment.
  Rutes 46

  Passatges: el cor secret de Barcelona

  per Jorge Carrión

  Durada: 1-2 Hores

  Abans de la invenció del balneari i de la platja –abans del naixement de la filosofia de la higiene, de l’aire lliure, de la importància del sol–, les ciutats van ser durant segles espais entre muralles, amb jardins, però sobretot amb ombra. Els passatges són invents del segle XIX d’aquesta forma d’entendre la vida urbana.
  Rutes 45

  El Parc de la Ciutadella, patrimoni i transformació

  per Miquel Zuzama

  Durada: Mig dia

  El Parc de la Ciutadella, originalment la ciutadella militar de la ciutat, va ser dissenyat per Josep Fontserè i Mestre sobre els terrenys cedits a la ciutat el 1869 pel general Prim. Tot i que el parc es va inaugurar el 1881, ha anat modificant-se segons les necessitats de la ciutat.
  Rutes 44

  Rafael Masó a Girona

  Durada: Mig dia

  Recorregut sobre l’arquitecte, dissenyador i decorador gironí Rafael Masó i Valentí (1880-1935) que després dels seus estudis d’arquitectura a Barcelona va establir el seu estudi professional a la ciutat, on també va tenir un paper important com a impulsor i animador de la vida cultural i cívica.
  Rutes 43

  Picasso a Ciutat Vella, Barcelona

  Durada: Mig dia

  Segueix els passos de l'artista per la ciutat que el va acollir en la seva infància i joventut i amb la qual va mantenir un intensa i estreta relació truncada per la Guerra Civil i la dictadura franquista.
  Rutes 41

  Traces del turisme informal: del Delta del Llobregat a Salou

  per Xavier Martín

  Durada: Cap de setmana

  Aquesta ruta ofereix la possibilitat de reconèixer el paper de la informalitat i el pas del temps en els càmpings, a través de seguir les traces de les arquitectures que els van originar. Algunes de les obres encara segueixen en ús, d’altres ja han desaparegut i retornat la natura. I, per rematar el trajecte, sempre queda el mar.
  Rutes 40

  Racionalisme a Barcelona: Esquerra de l’Eixample

  Durada: Mig dia

  Tret del pinyol molt destacable que es forma a l'encreuament dels carrers d'Enric Granados i París, es fa curiosa la manca d'altra arquitectura racionalista destacable en un barri tan extens com l'Eixample Esquerra, Serà en els marges d'aquest barri on trobarem exemples més o menys reeixits que guiaran aquest itinerari: Les Corts, Poble Sec o el Raval.
  Rutes 39

  Racionalisme a Barcelona: Dreta de l’Eixample

  Durada: Mig dia

  Durant aquesta periode, l'Eixample Dreta, sobretot als voltants del Passeig de Gràcia, començava a ser una zona força consolidada i construïda del Pla Cerdà, on l'edificació feia temps que ja havia anat guanyat la partida al traçat dels carrers. Alguns solars encara lliures, però, rebrien l'empremta de l'arquitectura racionalista, amb algunes variants heterodoxes que flirtejaven amb altres tendències.
  Rutes 38

  Racionalisme a Barcelona: Sant Gervasi

  Durada: 1 dia

  Al barri de Sant Gervasi, i en una extensió no massa gran de ciutat, és destacable la quantitat d'obres identificables i, en afegit, de certa rellevància. És probable que un dels motius sigui que la majoria d'aquestes són obres d'habitatge de promoció privada, mecenes habituals. Sert, Illescas i Duran i Reynals , però també Benavent o Lloret Homs farceixen en aquest recorregut.
  Rutes 37

  Racionalisme a Barcelona: Sant Andreu, Horta-Guinardó i Collserola

  Durada: 1 dia

  A la dècada dels 30, tots aquests barris podrien considerar-se, tret dels seus propis nuclis, perifèrics. I és aquí on veiem sovint el que un no vol veure o no necessita veure al centre de la ciutat, el clàssic not in my backyard anglès: un hospital, una estació de ràdio o, portant-ho a l'extrem, habitatges socials per a treballadors.
  Rutes 36

  De Bofill a Corberó: indústria i modernisme

  per Mariana de Delás

  Durada: 1 dia

  En aquest crisol de paisatges urbans s’identifica una relació simbiòtica entre indústria i modernisme, que es van nodrir mútuament, tant econòmicament com estèticament, amb la Ceràmica Pujol i Bausís com a gran referència. Anys més tard, Esplugues i Sant Just van trobar en Ricardo Bofill i Xavier Corberó els seus intèrprets més innovadors, esdevenint icones en les seves respectives àrees.
  Rutes 35

  Formes de transformació a Osona

  per Maria Giramé

  Durada: Mig dia

  La ruta arquitectònica aquí plantejada vol seguir un fil argumental comú: la transformació. La transformació entesa com a fenomen d’apropiació de realitats trobades; de canvi d’estructures físiques i culturals al llarg del temps. Tot voltant la comarca d'Osona, aquestes transformacions apareixeran en arquitectures de diferents naturaleses: de ponts a antigues adoberies, passant per seus de jutjats o fàbriques de pinso.
  Rutes 34

  Bonet Castellana i Puig Torné al Cap Salou

  per Anna Martínez Duran

  Durada: Mig dia

  L’itinerari proposa el reconeixement d’algunes obres d’Antoni Bonet i Josep Puig Torné a la Urbanització Cap Salou, construïda entre 1960 i 1964. Coincidint amb els anys d’inici del turisme de sol i platja, i amb l’obertura de la carretera de la Costa, la promotora Nostra Senyora de Núria encarrega als dos arquitectes la urbanització de la vessant sud-oest d’aquest promontori rocós, que s’endinsa al mar en puntes abruptes i cales arrecerades.
  Rutes 33

  Cases i Xalets moderns a l’Alt Urgell, Cerdanya i Ripollès

  Durada: Mig dia

  La singularitat de la gran quantitat d’obres residencials privades de l’arquitecte en aquesta part del Pirineu català són l’excusa per a la realització d’aquesta ruta, que es complementa amb cases i xalets de muntanya d’altres arquitectes, com Coderch o Vidal Arderiu, entre d'altres.
  Rutes 32

  Equipaments contemporanis al curs baix del riu Ebre

  Durada: 1 dia

  L’agrupació de les obres que ‘floreixen’ al llarg del riu permet traçar punts en comú entre aquestes arquitectures, com la contundent modernitat que tots proposen: línies clares, volums prismàtics i composició sòbria.
  Rutes 31

  Habitatge col·lectiu contemporani al 22@

  Durada: 1-2 Hores

  En la seva concepció, a principis de s.XXI, el concepte 22@ va promoure una transformació del barri industrial a un ús mixte que, en molts casos, no ha acabat de funcionar com s'esperava. En aquesta ruta repassem, però, casos d'èxit.
  Rutes 30

  Piscines de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

  Durada: 1 dia

  Malgrat la relació històrica de les nostres ciutats amb els banys públics es remunta centenars d’anys abans de la civilització romana, no és fins a finals de s. XIX i principis del XX en què l’accés al lleure i l’interès per la natació comença a omplir els nostres litorals amb clubs de natació i piscines municipals. A Barcelona en tenim uns quants.
  Rutes 29

  Intervencions urbanes contemporànies a Girona

  Durada: Cap de setmana

  Muralles rescatades per a passeigs, camps d'horts abandonats transformats en parcs o encreuaments urbans urbans disfressats de jardins. Estratègies, entre d'altres, que recuperen espais públics negats durant dècades de menysteniment per al gaudi públic.
  Rutes 28

  10 anys de guardonats als Premios Década

  Durada: 1 dia

  L'any 2009 es celebrava l'última edició del Premio Década, un plantejament singular que esmenava la major a tots els Premis d'Arquitectura celebrats fins llavors: obres amb 10 anys d'existència, un jurat únic de reconegut prestigi i un abast territorial limitat que permetès que tots els edificis es puguessin visitar.
  Rutes 27

  La petjada de Joan Miró a Barcelona

  per Dolors Rodríguez Roig

  Durada: 1 dia

  La ruta que es proposa té com a protagonista Joan Miró i el seu vincle amb la ciutat de Barcelona. Per sort, són molts els llocs que permeten anar rere les seves passes i conèixer el seu vincle emocional amb la ciutat.
  Rutes 25

  Jujol a Sant Joan Despí

  Durada: 1-2 Hores

  L’any 1926 Josep Maria Jujol va ser nomenat arquitecte municipal de Sant Joan Despí, càrrec que va exercir fins el 1949, any de la seva mort. Més enllà de les obres més celebrades, com al Torre Gibert o Can Negre, l'itinerari aprofundeix amb la proposta d'altres intervencions menys conegudes.
  Rutes 23

  J.J.O.O. BCN ’92: Vila Olímpica de Banyoles

  Durada: 1-2 Hores

  L’any 1986 es nominava la ciutat de Barcelona com a seu dels Jocs Olímpics del ’92, i Banyoles, amb el seu estany, seria designada subseu per a les proves de rem i piragüisme. En afegit a les instal·lacions esportives, es va construir una petita Vila Olímpica que podeu valorar avui, amb la distància del temps.
  Rutes 22

  J.J.O.O. BCN ’92: Els Jocs, més enllà de Barcelona

  Durada: 1 dia

  L'elecció de les subseus dels Jocs Olímpics de Barcelona '92 tenia una relació directa amb l'arrelament dels esports amb les ciutats d'acollida: Terrassa amb l'hoquei o Badalona amb l'hoquei, per exemple, en són els casos més evidents, als que acompanyen Mollet del Vallès i L'Hospitalet de Llobregat.
  Rutes 21

  J.J.O.O. BCN ’92: Edificis singulars a la Vila Olímpica de Barcelona

  Durada: 1-2 Hores

  A la trama de la Vila Olímpica, hereva de l'Eixample Cerdà, apareixen puntualment edificis que allotjaran equipaments i oficines. La seva formalització singular els destaca d'entre els habitatges i reclama l'atenció del vianant com a fites visuals.
  Rutes 20

  J.J.O.O.: Habitatge col·lectiu a la Vila Olímpica de Barcelona

  Durada: Mig dia

  La Vila Olímpica és identificable formalment i com a barri perquè es va construir sota unes directrius unificadores clares: l'alçada reguladora, l'obra vista com a element constructiu i la limitació dels voladius. Sota aquestes restriccions puntuals, apareix un repertori arquitectònic que mereix una visita detinguda.
  Rutes 19

  J.J.O.O. BCN ’92: L’anella Olímpica de Barcelona

  Durada: 1-2 Hores

  El Pla General d'Ordenació per a la Anella Olímpica de Montjuïc, obra de Correa&Milá, endreça una esplanada de tall monumental que serà el taulell de joc de les més reconeguts despatxos internacionals. Un conjunt d'actuacions que, amb més o menys fortuna, avui ja resulta indisociable de l'imaginari arquitectònic barceloní.
 • COBI TENNIS
  Rutes 18

  J.J.O.O. BCN ’92: Àrea Olímpica de la Vall d’Hebron

  Durada: 1-2 Hores

  La voluntat de connectar la Vall d’Hebron amb la resta de la ciutat ja s’havia iniciat uns anys abans dels Jocs Olímpics, però serà amb la construcció de les diverses instal·lacions olímpiques i d'altres infraestructures que aquesta aposta es consolidarà, deixant un seguit de fites i símbols a la ciutat.
  Rutes 17

  Gaudí a Barcelona per a alternatius

  Durada: Mig dia

  T’apassiona l’arquitectura modernista d'Antoni Gaudí i, malgrat et vulguis allunyar del tòpic, no pots suportar les interminables processons de turistes que pugen fins al Park Güell, les aglomeracions del Passeig de Gràcia al voltant de la Casa Batlló, o no et pots acostar a menys de 2 mançanes de la Sagrada Família? Aquest és el teu lloc.
  Rutes 16

  Gaudí a Barcelona per a guiris

  Durada: 1 dia

  Aquesta ruta proposa un recorregut per les obres més conegudes de l’arquitecte modernista a Barcelona, passant per la seva primera casa —la Casa Vicens—, les obres que realitzà per a l’industrial, polític i mecenes Eusebi Güell, o alguns dels edificis més icònics de la ciutat.
  Rutes 15

  Correa&Milá a Cadaqués, un llegat contemporani

  per AMOO

  Durada: 1-2 Hores

  Al Cadaqués de mitjan anys cinquanta es donen les condicions propícies per desenvolupar els recursos apresos per Federico Correa i Alfonso Milá sota el mestratge de José Antonio Coderch, que aviat personalitzen amb un tarannà propi que serveix per obrir pas a una manera d’intervenir al poble que encara avui perdura.
  Rutes 14

  Nous paradigmes d’habitatge a la Barcelona burgesa

  per Jorge Vidal

  Durada: Mig dia

  Després de la construcció de l'Eixample, la transformació de Barcelona passa de la densitat del nucli antic a un alliberament estructural i formal en les noves tipologies d'habitatge. La ruta proposada abasta la produïda pel moviment modern entre els '50 i els '70 a la zona alta de Barcelona.
  Rutes 13

  Tortosa, una barana al riu

  per Antoni López Daufí

  Durada: Mig dia

  Evocant el temps en què aquesta fèrtil via de comunicació, abocada de comerç i de vida, esdevenia el principal carrer de la ciutat, ens deixem acompanyar per les façanes del Passeig de l’Ebre i, particularment, de la Rambla Felip Pedrell, on treuen el cap edificacions que han pugnat per trobar-hi plaça i significar-se a primera línia de riu.
  Rutes 12

  Les colònies industrials del Llobregat al Bages i el Berguedà

  per Francesc Rafat

  Durada: 1 dia

  La ruta proposada comprèn colònies industrials situades en el tram de riu entre Monistrol de Montserrat i Berga. En la visita a una colònia cal observar el conjunt arquitectònic en la seva globalitat i en la particularitat de cadascuna de les seves edificacionsl agunes d'elles signades per reconeguts autors de l'època.
  Rutes 11

  Un segle d’habitatge col·lectiu a Girona

  Durada: Mig dia

  Itinerari circular d’habitatge col·lectiu a Girona que ofereix una immersió arquitectònica amb un recorregut que destaca la diversitat de dissenys i estils al llarg de la ciutat. Des de les propostes més modernes fins a aquelles desenvolupades amb elements tradicionals i clàssics de principis de segle XX, els visitants experimentaran una varietat de perspectives i enfocaments en aquesta exploració urbana.
  Rutes 10

  Patrimoni industrial del riu Ter

  per Pau Albert Perarnau

  Durada: 1 dia

  Itinerari per descobrir com ha evolucionat l’ús de la xarxa fluvial al llarg dels anys, començant per les antigues colònies industrials fins arribar a la Presa del Pantà de Sau, important infraestructura de primer nivell a dia d’avui.
  Rutes 9

  Sabater, Domènech, Puig: entre la utopia i el realisme a Lleida

  per Jaume Farreny

  Durada: 1-2 Hores

  Itinerari per la ciutat de Lleida amb la visita de 5 obres de l’Estudi SDP format pels arquitectes Laureà Sabater, Lluís Domènech i Ramon Maria Puig. Són obres compreses en el període 1964-1975, des de l’inici de la seva etapa professional fins a la dissolució de l’estudi.
  Rutes 8

  L’altra Barcelona dels anys 30

  per Carolina B. García-Estévez

  Durada: Mig dia

  Aquest itinerari que s’ofereix al visitant de la ciutat no tracta de bons ni de dolents. Alguns socis del GATCPAC es van encarregar de fer visible aquest drama: com podia algú, el 1935, fer arquitectures tan oposades com la Casa Espona a l’Eixample i la seva homònima al carrer Aribau? Com interpretar l’oposició als idearis del GATCPAC per part de l’autor d’ACTAR i l'Estació Ràdio Barcelona?
  Rutes 7

  Patrimoni de l’aigua a Barcelona

  Durada: Mig dia

  L’aigua ha estat fonamental en l’evolució de les ciutats, tant des del punt de vista arquitectònic, com històric i cultural. En un context de canvi climàtic i greus problemes de sequera, és més crucial que mai conscienciar sobre el valor de l’aigua i la importància del seu patrimoni.
  Rutes 6

  Els cellers cooperatius de Cèsar Martinell

  Durada: Cap de setmana

  Recorregut per l'arquitectura del vi de les comarques tarragonines, de la mà de l'obra de l'arquitecte Cèsar Martinell , que posa en relleu alguns dels cellers més rellevants del territori.
  Rutes 5

  Habitatge d’alta muntanya a la Vall d’Aran

  Durada: 1-2 Hores

  El primer telecadira entrarà en funcionament a Baqueira el 1964, i amb aquesta efemèride s'obrirà via a l'explotació de la Vall per als esports d'hivern i el turisme de muntanya per part d'una burgesia que, a part de conquerir la costa, veu en la neu i particularment en l'esquí el seu estandart per al lleure hivernal.
  Rutes 4

  Llegat modern i contemporani a Igualada

  Durada: Mig dia

  Tot i la pèrdua d'empenta de la iniciativa privada del seu passat industrial, a Igualada s'han seguit generant arquitectures d'interès, aconseguint que la ciutat hagi desenvolupat un patrimoni contemporani que mereix una visita. Destacant per sobre de la resta el Nou Cemintiri d'Igualada, trobarem altres obres de notable valor.
  Rutes 3

  Harnden&Bombelli a l’ultralocal Cadaqués

  per Marc Arnal

  Durada: Mig dia

  Harnden i Bombelli trobarien a Cadaqués un petit oasi cultural on construirien, seguint els criteris de l’arquitectura moderna, nou cases perfectament integrades en la l’arquitectura austera i vernacular del lloc que són nou lliçons d’arquitectura.
  Rutes 2

  Modernisme al Maresme

  Durada: Cap de setmana

  La proposta vol destacar alguns exemples significatius d'arquitectura modernista, estenent el recorregut per tota la comarca del Maresme i intentant fer una mostra variada d'autors i tipologies que permeti una lectura global d'un fenòmen concret.
  Rutes 1

  El Calafat brutalista d’Emili Donato

  Durada: 1-2 Hores

  Aquesta ruta a Calafat vol posar de manifest l'interès de les primeres obres d'Emili Donato, que expresen recursos presents en la seva posterior trajectòria. L'aposta per la recuperació radical de la volta catalana com a element motor de la construcció dels habitatges connecta directament aquestes cases amb els primers experiments de Le Corbusier, així com amb propostes tan celebrades com les d'Antoni Bonet Castellana a La Ricarda.