Són conegudes les Catedrals del Vi: un conjunt de cellers modernistes construïts durant el primer terç del segle XX i projectats en gran majoria per l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell. Arquitectura industrial de primer ordre, aleshores d’avantguarda, bastida en petites poblacions rurals de les comarques tarragonines.
Sense ànim de desmerèixer aquesta arquitectura, però amb ganes d’obrir els ulls cap obres més recents, la ruta proposa un contrapunt contemporani a la visita de les “Catedrals”, per explorar algunes mostres d’arquitectura del vi construïdes entre el darrer terç del segle XX i començaments del XXI al Priorat i al Penedès. Mentre les Catedrals del Vi formen un conjunt coherent —com hem dit son gairebé totes d’un mateix autor i d’un mateix moment—, els cellers i caves contemporànies que proposem són un grup molt més heterogeni tant d’autors com d’estils.
A l’Alt Penedès hi trobarem principalment obres d’aire clarament postmodern encarregades pels grans productors de cava contemporanis. Així doncs, comencem a Sant Sadurní d’Anoia on, davant per davant les modernistes Caves Codorniu de Puig i Cadafalch, s’hi ubiquen les Caves Josep Maria Raventós i Blanc, projectades per Bach-Mora Arquitectes als anys 80. No gaire lluny, a Espiells, hi trobem l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, dels mateixos autors i dates; i, a la mateixa localitat el Celler d’Espiells de Juvé&Camps, un altre gran complex d’autoria sorprenentment desconeguda. Més a prop de Vilafranca, les Caves Chandon —avui, sota el nom “Elyssia by Freixenet”— de Carles Díaz i Òscar Tusquets. I, en darrer lloc, el celler subterrani de Can Ràfols dels Caus, a Avinyonet del Penedès, projectat per l’italià Paolo Deganello ja entrat el nou mil·lenni.
A mig camí, entre ambdós regions, podem fer parada a Tarragona ciutat per visitar la Facultat de Química i Enologia de la URV, d’Artigues & Sanabria Arquitectes, i aprofitar per veure altres obres del mateix campus universitari.
Al territori de la D.O. Priorat hi trobem, sobrevolant l’escarpada orografia prioratina, les expressionistes cobertes d’aspecte industrial de les Caves Mas Igneus de Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes i del Celler Ferrer-Bobet d’Espinet/Ubach, ambdues de mitjans de la dècada del 2000. També projectat per Miquel Espinet, trobem el celler del grup Torres a El Lloar. I, per tancar la ruta, el Celler Clos Pachem d’H Arquitectes, una gran nau empeltada al centre del poble de Gratallops.