Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres Montse Viu

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum

Arquitectures del Vi Contemporànies

  • Cap de setmana 
per Pol Masip

Són conegudes les Catedrals del Vi: un conjunt de cellers modernistes construïts durant el primer terç del segle XX i projectats en gran majoria per l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell. Arquitectura industrial de primer ordre, aleshores d’avantguarda, bastida en petites poblacions rurals de les comarques tarragonines.

Sense ànim de desmerèixer aquesta arquitectura, però amb ganes d’obrir els ulls cap obres més recents, la ruta proposa un contrapunt contemporani a la visita de les “Catedrals”, per explorar algunes mostres d’arquitectura del vi construïdes entre el darrer terç del segle XX i començaments del XXI al Priorat i al Penedès. Mentre les Catedrals del Vi formen un conjunt coherent —com hem dit son gairebé totes d’un mateix autor i d’un mateix moment—, els cellers i caves contemporànies que proposem són un grup molt més heterogeni tant d’autors com d’estils.

A l’Alt Penedès hi trobarem principalment obres d’aire clarament postmodern encarregades pels grans productors de cava contemporanis. Així doncs, comencem a Sant Sadurní d’Anoia on, davant per davant les modernistes Caves Codorniu de Puig i Cadafalch, s’hi ubiquen les Caves Josep Maria Raventós i Blanc, projectades per Bach-Mora Arquitectes als anys 80. No gaire lluny, a Espiells, hi trobem l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, dels mateixos autors i dates; i, a la mateixa localitat el Celler d’Espiells de Juvé&Camps, un altre gran complex d’autoria sorprenentment desconeguda. Més a prop de Vilafranca, les Caves Chandon —avui, sota el nom “Elyssia by Freixenet”— de Carles Díaz i Òscar Tusquets. I, en darrer lloc, el celler subterrani de Can Ràfols dels Caus, a Avinyonet del Penedès, projectat per l’italià Paolo Deganello ja entrat el nou mil·lenni.

A mig camí, entre ambdós regions, podem fer parada a Tarragona ciutat per visitar la Facultat de Química i Enologia de la URV, d’Artigues & Sanabria Arquitectes, i aprofitar per veure altres obres del mateix campus universitari.

Al territori de la D.O. Priorat hi trobem, sobrevolant l’escarpada orografia prioratina, les expressionistes cobertes d’aspecte industrial de les Caves Mas Igneus de Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes i del Celler Ferrer-Bobet d’Espinet/Ubach, ambdues de mitjans de la dècada del 2000. També projectat per Miquel Espinet, trobem el celler del grup Torres a El Lloar. I, per tancar la ruta, el Celler Clos Pachem d’H Arquitectes, una gran nau empeltada al centre del poble de Gratallops.

Tornar
Si no visioneu el mapa reviseu el vostre consentiment de cookies fent click aquí

Autors (20)