Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2025 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2025 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2025 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres Montse Viu

Col·laboradors Externs:

2019-2025 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum

Cooperatives d’habitatge, la possibilitat d’una alternativa

  • 1 dia 
per Cristina Gamboa

Aquests darrers anys han sorgit, a Barcelona, noves cooperatives d’habitatge com a resposta a la situació d’emergència habitacional. Una alternativa no-especulativa, basada en la propietat col·lectiva de l’edifici, i on el paper de la comunitat esdevé un tret diferencial per superar condicions i limitacions de les promocions convencionals.

Perquè el repte de l’habitatge és cíclic, aquesta ruta vol traçar genealogies mitjançant una selecció d’obres de la ciutat que contribueixen a pensar avui en les possibilitats reals de l’arquitectura de l’habitar cooperatiu. Projectes que neixen de diferents motivacions socio-polítiques, econòmiques o ambientals, però unides per un fil de continuïtat en l’actitud de trencament amb allò establert.

Comencem per la Casa Bloc (1932), on es materialitzen les propostes ideològiques i revolucionàries del GATPAC. Un model experimental d’habitatge mínim per a la classe obrera seguint les directrius del moviment modern, amb espais i serveis comunitaris pel benestar dels residents. Saltant als anys 60, la irrupció del cooperativisme en la construcció d’habitatge va créixer per proveir a les seves sòcies d’habitatge assequible i d’una qualitat difícil de trobar al mercat. Eren promocions, moltes d’elles d’autopromoció, que es caracteritzaren per una recerca de solucions austeres que posaven la mirada en el subjecte i futur habitant. És el cas de l’edifici en cooperativa de Lepant II (1961-64), de MBM, o algunes de les primeres obres d’Emili Donato, com els habitatges a Vallcarca i els habitatges a carrer Rosselló.

L’experimentació seguiria de la mà de Studio PER a la Casa Fullà (1966-70), projecte que ressonava amb l’agitació cultural i política del moment. O de l’Edifici Frégoli (1972-1975) d’Esteve Bonell, un altre bon exemple d’aquest ambient fèrtil i obert a noves maneres de viure. De manera coetània a aquestes obres es construeix Edifici d’Habitatges a l’Avinguda del Coll del Portell (1971-1976), on Francesc Rius proposa un valent llenguatge tecnològic acompanyat d’una innovadora sensibilitat ambiental. Aquesta línia la continuarà a la discreta obra dels habitatges al carrer de Sant Cugat (1982).

Arribant a l’actualitat, exemplifiquen el relleu i la projecció al futur d’aquesta alternativa habitacional els habitatges LaBorda (2018) i LaChalmeta (2022), dues de les cooperatives en cessió d’ús ja construïdes, i a l’espera de moltes més en fase de promoció i construcció.

Tornar
Si no visioneu el mapa reviseu el vostre consentiment de cookies fent click aquí

Autors (23)