Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2025 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2025 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2025 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres Montse Viu

Col·laboradors Externs:

2019-2025 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum

La “Luz cenital” d’Elías Torres

  • Cap de setmana 

Aquest itinerari té com a punt de partida la magistral tesi doctoral d’Elías Torres, posteriorment convertida en l’exposició 9m2 (+ o -) d’Instruments per a Llums Zenitals —realitzada a la Galeria Urania de Barcelona l’any 1999— i en el llibre “Luz cenital” —editat l’any 2005 pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya—.

Tal i com Torres comenta, “la llum zenital és la que ve de dalt, sigui d’una finestra situada en la part alta d’un mur, sigui d’una obertura en la coberta que il·lumina un espai interior o que es pot considerar proper a un interior”, però la seva recerca va molt més enllà, proposant una visió personal del què ell mateix defineix com a llum zenital i desglossant-ne curosament els elements o instruments que la construeixen. Els referents són infinits i eclèctics; d’arreu del món, però també locals. La ruta fa una curada selecció d’aquelles obres que es citen al llibre dins del territori català, acompanyades d’aquells telegràfics comentaris que Torres aporta en la seva tesi per cada obra.

Terminal 2 de l’Aeroport del Prat “Sostre de llum central. Substituir plafons acústics opacs per metacrilats translúcids, sota una coberta transparent a quatre aigües. L’activitat no s’organitza al voltant. És una taca gran de llum en un sostre que només les palmeres semi-falses volen ajudar a evocar com a pati.”

Casa Bofarull “Brocal transparent d’una cisterna interior. L’escala de la torre s’il·lumina mitjançant una obertura octogonal protegida per una barana de ferro. La llum entra per les finestres de la façana sota la coberta de la torre, que fa el paper d’una gegantina llanterna i recorda les pagodes.” / “Sol hexagonal: raigs girant en molinet en espai blau celestial”

Hospital Comarcal de Móra d’Ebre “Aixecats amb puntals. Destapament fix. Llum matisada de blau o vermell.”

Cellers Raventós Raïmat “Envans de brodats de llum.”

Cementiri Nou d’Igualada “Cortina de llum de sol (segons el dia) de patchwork de formigó.” / “Tomba de penombra. Baixar a un altre nivell. De paviment de formigó —gairebé l’arrenquen— a sostre. En pujar, s’albira que la llum baixa per l’escala.”

Vapor Aymerich, Amat i Jover “Tall de llum entre cobertes. En negre a l’exterior, allò lluminós, sempre a l’interior.” / “Sostres voletejant aixecats. Teles de maó mogudes pel vent. Maror d’onades de maó i de llum que s’entrellacen i se superposen a la llunyania. S’explica que Gaudí i Jujol van navegar per aquests mars i amb aquests vents.”

Esplanada Fòrum 2004 i Pèrgoles Fotovoltaiques “Teixit de cèl·lules fotovoltaiques que capten sol i deixen passar llum de canyís. Les passarel·les de manteniment pinten ratlles lluminoses tortes sobre les potes de formigó i el paviment. Sota pal·li, a la penombra, mirant al mar.”

Edifici Fòrum “Prismes amb talls i plecs que transporten llum blava al subterrani.” / “Patis i tubs de pas de la llum. Quan passa, s’enganxa a les parets i il·lumina l’interior de la planta superior abans d’arribar al paviment negre, sobre el què vol surar l’edifici. Les plaques de llum inoxidable del sostre desprenen, per rebot, llampades lluminoses. Formatge emmental exposat a la llum.” / “Les cares del conducte per a llum zenital es converteixen, per reflexió, en piràmides i prismes de vidre.”

Umbracle del Parc de la Ciutadella “Segons per on miri, el sol hi entra algunes vegades. Semi-cobert, si la distància entre els llistons de fusta és igual a l’amplada de les fustes. Llum atenuada. Voltes amb un 50% de llistons de fusta i un altre 50% de llistons de llum.”

Palau de la Música Catalana “Rosetó horitzontal de límits rectangulars. Vitrall emplomat. Els colors de la llum, els colors dels vidres. Sol imprès o tatuat.” / “Teranyina lluminosa deformada. Gota gegant de gotera de llum. El pes de la llum zenital. Tan se val com és la coberta superior de vidre. Llum per dilatació: arribarà un dia a terra?”

Casa Milà “Tres xemeneies amb passamuntanyes. La llum entra pels ulls.” / “Respiradors de golfes. Coberta gairebé façana. Llibertats en la darrera planta. Xemeneies atuells: surt fum o entra llum? Arquitectures, flascons de llum interior amb ompliment superior.”

Restaurant Il Giardinetto “Si, a més de reflectir-se la llum entre els blancs de les fulles de castanyer pintades, el blanc fos translúcid per a llum natural… Se li suposa.”


Tornar
Si no visioneu el mapa reviseu el vostre consentiment de cookies fent click aquí

Autors (19)