Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres Montse Viu

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum

Ciutats dins la ciutat

  • Mig dia 
per Borja Ballbé, Fred Guillaud i Arnau Rovira Vidal

La ciutat és un ens vivent en transformació constant, es renova i s’adapta a les necessitats o interessos dels seus habitants.

Normalment són petites transformacions que no tenen un gran impacte sobre la fesomia dels barris o de les zones on s’assenten. Un bloc antic que s’enderroca o un solar buit on construir un nou edifici. Una zona verda nova o un edifici d’oficines. Petites transformacions que ocupen petites parcel·les en la immensitat de la ciutat.

Però de tant en tant apareixen oportunitats que generen transformacions, que per la seva mida arriben a canviar grans zones dins de la ciutat. Grans parcel·les que canvien d’ús, antigues instal·lacions en desús, zones agrícoles periurbanes que han estat absorbides pel creixement urbanístic, etc.

Quan sorgeixen aquest tipus d’oportunitats, un gran terreny que canvia a un ús nou, es pot destinar a diferents coses. Una nova zona comercial, instal·lacions públiques com poliesportius, escoles, hospitals etc., o donar-los un ús residencial.

En aquesta ruta ens centrarem en això últim. Grans operacions urbanístiques destinades principalment a un ús residencial que tenen un gran impacte en el paisatge on s’assenten. Són projectes urbanístics homogenis, dissenyats, planificats i construïts com un ens propi, diferenciats del barri on s’assenten.

Son com petites ciutats dins la ciutat, amb les seves pròpies zones de pas, zones verdes i zones destinades al comerç o a oficines.

El que ens interessa és veure com aquestes grans operacions modifiquen la fesomia del seu entorn, com es creen nous espais públics i com es relacionen amb espais privats així com amb el barri preexistent.

Aquesta ruta a més, ens permet observar  les diferencies entre aquests projectes urbanístics segons el públic al que van destinats, des de les classes benestants de la zona alta de Barcelona a les classes populars més properes a la Zona Franca.

Espais que dibuixen els límits entre públic i privat.

Del barri a l’habitatge, de l’habitatge al barri.

Tornar
Si no visioneu el mapa reviseu el vostre consentiment de cookies fent click aquí

Autors (11)