Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2025 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2025 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2025 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres Montse Viu

Col·laboradors Externs:

2019-2025 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum

Els primers premis d’arquitectura de Barcelona

  • 1 dia 

Vivim en una època d’abundància i excès comunicatiu, on els premis no són una excepció, més aviat en són un dels resultats. Aquest batibull de guardons, que en moltes ocasions és l’escisió de la capelleta de la capelleta de grups d’arquitectes —i, de vegades, senzillament un negoci—, té a la ciutat de Barcelona un origen, una font primigènia: el Concurs Anual d’Edificis i Establiments que l’Ajuntament de Barcelona va instaurar l’any 1899 i que, de ben segur, va ser el naixement de moltes discòrdies. Han passat 125 anys i podem ben assegurar que res ha canviat en aquest sentit.

L’excepcionalitat de ser el primer i únic premi d’edificis i establiments —gresol d’una època daurada per a l’arquitectura catalana— li va conferir una importància i prestigi molt rellevants a la societat barcelonina de principis del segle XX. Aquest camí, que els Premis FAD van voler seguir després de la guerra civil espanyola amb l’impuls d’Oriol Bohigas, avui gairebé només és un esdveniment d’interès per als professionals. L’atomització els ha acabat d’aigualir.

Repassem, però, grans edificis, i també sorpreses i confirmacions: Antoni Gaudí, primer guardonat amb la Casa Calvet —una de les seves obres menys conegudes a Barcelona avui—, mai més va obtenir cap distinció; el mòn de la industria, gran mecenes de l’arquitectura modernista, va remarcar la fàbrica com a digne de menció amb el conjunt industrial de Casaramona; el mateix premi que havia estat l’encarregat de posar al cim el modernisme va ser l’encarregat de sacrificar-lo a mans del mandat dels nous temps, de l’higienisme noucentista. Serien uns altres nous temps, els del moviment modern, els que s’encarregarien de sacsejar-ho tot i donar el cop de gràcia als propis premis. Tot i així, el concurs encara va tenir temps de premiar amb una menció la Fàbrica Myrurgia d’Antoni Puig Gairalt, a mig camí entre l’art-decó i el racionalisme a mode de comiat i anunci, i també de saber entomar els nous temps. La II República picava a la porta.

La selecció d’aquest recorregut d’època, tret de la Myrurgia com a final simbòlic, mostra exclusivament els edificis distingits amb el primer premi. Malauradament, de la categoria d’establiments només es conserva la Fonda Espanya ja que, per la seva naturalesa efímera mateixa, la resta han desaparegut. L’itinerari revelarà oblits, canvis de rasant però, sobretot, mostrarà una part important de la millor arquitectura d’aquell periode.

Tornar
Si no visioneu el mapa reviseu el vostre consentiment de cookies fent click aquí

Autors (20)