Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2025 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2025 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2025 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres Montse Viu

Col·laboradors Externs:

2019-2025 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum

Giráldez / López Íñigo / Subías: ‘desarrollismo’ i modernitat

  • Mig dia 

Les propostes del despatx format per Guillermo Giráldez, Pedro López Íñigo i Xavier Subías s’inscriuen en la vessant mes internacionalista del moviment arquitectònic modern, que en l’època de la seva graduació com a arquitectes a inicis dels anys 50 començava a donar signes del seu primer esgotament amb la irrupció crítica del Team X al CIAM (Congrés Internacional d’Arquitectura Moderna) de 1953. Tot i això, a l’Espanya de l’època, que basava el seu ensenyament i construcció de l’arquitectura en plantejaments plenament academicistes i classicistes, l’internacionalisme que volia emular aquest jove estudi barceloní seguia resultant trencador.

Aquest fet coincidirà amb una possibilitat que quedava lluny d’altres arquitectes contemporanis interessats en el rumb de la nova arquitectura a Barcelona: l’any 1952 Pedro López Íñigo entra com a arquitecte municipal i l’any 1954 passa a formar part de l’equip del Patronato Municipal de la Vivienda, que liderarà des d’inicis dels 60. El treball des de l’administració franquista, que en aquell moment començarà a obrir-se econòmicament amb el Plan Nacional de Estabilización de 1959, farà necessari planejaments alternatius i de ràpida construcció per poder acollir a correcuita les migracions camp-ciutat que estaven a punt de desbordar Barcelona i abocar-la al barraquisme en la seva perifèria.

La posició de López Iñigo permetrà que sigui el seu estudi qui s’encarregui de molts d’aquests estudis previs i plans parcials, que derivaran alhora en la construcció de part dels seus edificis. Influenciats per l’exposició Interbau celebrada a Berlín l’any 1957, on els grans mestres del moviment modern aportaven nous pensaments en el camp de l’habitatge i la ciutat, Montbau en serà el seu primer resultat com a barri autònom creat des de zero. Els anys següents es construiran nous exemples en diferents emplaçaments de la ciutat, on es seguiran aplicant receptes semblants tot i els dubtes que començaven a generar en quant a la creació de barri, densitat i integració. Planava l’ombra del planejament ciutat-dormitori enfront de la clàssica i consolidada trama Cerdà.

En paral·lel, per la mateixa raó migratòria i pel boom demogràfic, els centres educatius i universitats hauran de multiplicar les seves capacitats, amb ampliacions o edificis de nova planta i fins i tot campus universitaris sencers; en aquestes tipologies, tant els plantejaments funcionalistes com el seu resultat constructiu, estètic i econòmic van encaixar en una societat que volia començar a deixar enrere les estretors de la dictadura. Tanmateix, la tan esperada arribada de la democràcia va significar, pel canvi de les regles de joc —i, per tant, també dels seus actors protagonistes— un decreixement dels encàrrecs rellevants i el lent ocàs de la influència d’aquest estudi que, en només 20 anys, havia projectat barris sencers.

Tornar
Si no visioneu el mapa reviseu el vostre consentiment de cookies fent click aquí

Autors (6)