Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres Montse Viu

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum

Harnden&Bombelli a l’ultralocal Cadaqués

  • Mig dia 
per Marc Arnal

Peter Harnden (Londres 1913 – Cadaqués 1971) i Lanfranco Bombelli (Milà 1921- Cadaqués 2008) són dos arquitectes amb una obra internacional d’elevadíssima qualitat i tenim la sort de que nou de les seves cases estan en la mateixa població: Cadaqués. Aquesta ruta us proposa descobrir aquestes cases alhora que gaudir de la població empordanesa i del seu singular paisatge.

La trajectòria professional d’aquests arquitectes és singular, ja que van passar de ser uns dels primers arquitectes globals -a finals dels anys 50 del segle XX- a tenir una obra ultralocal.

Als inicis van treballar principalment pel govern dels EEUU, en el context de la Guerra Freda, per divulgar la cultura i indústria americana arreu del món. Així van construir pavellons i organitzar exposicions des d’Osaka (Japó) fins a Montreal (Canadà) passant per a les principals capitals europees i del nord d’Àfrica.
L’any 1956, tornant d’un viatge a Madrid, aconsellats pel seu amic Coderch, van fer parada a Cadaqués i van quedar encisats amb la població empordanesa. Aquest fet provocaria un canvi en la seva trajectòria professional i vital.

Al final dels anys 50, aquest petit poble de la costa catalana estava quasi deshabitat amb moltes de les seves construccions mig abandonades. L’aïllament geogràfic de la població faria que el boom del turisme tardés a arribar, però l’autenticitat de Cadaqués, la singularitat del Cap de Creus i la seva particular llum afavoriria l’arribada de molts artistes de primer nivell, tant nacionals com internacionals. Cadaqués és conegut, sobretot, per ser la residència de Salvador Dalí, i també és on Marcel Duchamp passava les vacances estivals des de 1958 i fins a la seva mort el 1968. A aquests artistes es sumaren d’internacionals com Man Ray, Hamilton, Roth, Cage, Cunningham, Matta, Tinggeley i nacionals com Ràfols Casamada, Tharrats i Corberó, entre d’altres. Cadaqués en aquell moment es convertí en un centre cultural internacional de primer ordre.

Harnden i Bombelli trobarien aquí un petit oasi cultural on construirien, seguint els criteris de l’arquitectura moderna, nou cases perfectament integrades en la l’arquitectura austera i vernacular del lloc que són nou lliçons d’arquitectura. En aquell moment dolç de la història de Cadaqués també hi construïren cases els arquitectes Coderch i Valls, Correa i Milà, Barba Corsini i Terradas Via.

Tornar
Si no visioneu el mapa reviseu el vostre consentiment de cookies fent click aquí

Autors (3)