Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres Montse Viu

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum

Olot, ciutat de casa i jardí: tres barris de baixa densitat

  • Mig dia 
per Un Parell d’Arquitectes

Els barris fets de cases i jardins son una de les singularitats de la trama urbana d’Olot. La baixa densitat ha llegat tres sectors singulars que donen resposta als successius períodes de creixement de la ciutat, diferenciats en un temps acotat de 50 anys del segle XX. Un passeig pels seus carrers ens explica part de la història local i global, mostrant l’evolució d’un país en transició política i social, des de la Mancomunitat de Catalunya fins a la dictadura franquista. El seu atractiu rau en el reflex del període en què foren concebuts: l’atmosfera urbana i la seva arquitectura mantenen l’essència del que havien estat en la seva gènesi. El pas del temps, component fonamental en la construcció morfològica d’una ciutat, no ha alterat de manera significativa el seu caràcter.

Tres escales de ciutat: barri, carrer i casa son concebudes de forma coordinada per respondre a un model de societat, definides per paràmetres urbanístics i corrents arquitectònics propis dels pensaments de cada època. Teixit urbà, parcel·lari, traçat viari, morfologia de carrers, tipologia edificatòria, llenguatge arquitectònic formen part de la comparació entre l’Eixample Malagrida (1916), el grup d’habitatges de Sant Pere Màrtir (1950-58) i el les primeres fases del Pla de Dalt (1966).

L’Eixample Malagrida, signat per Joan Roca i Pinet el 1916, modificat per Josep Esteve el 1925 i seguint les idees del promotor i indiano Manuel Malagrida, preveia un creixement amb dos hemisferis a banda i banda del Fluvià. Tenia la mateixa extensió que la ciutat del moment i volia esdevenir el nou centre. La geometria radial i anular de la trama urbana s’empelta sorprenentment bé amb el meandre del riu. L’hemisferi nord es va construir segons el projecte, amb passejos arbrats, amples i senyorials, i xalets noucentistes amb grans jardins per a famílies benestants. 

Quaranta anys més tard, amb la necessitat de donar resposta a una població empobrida de postguerra, Joaquim Maria Masramon i Ignasi Bosch, projecten el Grup d’habitatges Sant Pere Màrtir, conegut popularment com “les cases barates”. És una ciutat jardí promoguda per l’Obra Sindical del Hogar, caracteritzada per casetes blanques amb coberta de teula àrab a quatre aigües i murs de contenció de pedra de Banyoles. Està formada per 332 habitatges de 25 tipologies, aïllats, aparellats o agrupats en filera, que s’estenen per la falda del volcà Montolivet a través d’escales, passatges i carrers rodats sinuosos. Tot projectat de forma unitària i amb una especial cura a l’adaptació topogràfica del conjunt. L’església, situada en un punt elevat del barri, presideix per una banda la plaça porxada i per l’altra l’escalinata principal.  

I al Pla de Dalt, Francesc Vayreda projecta durant els anys 60 el tercer creixement d’aquest relat per donar resposta a una nova classe mitja olotina. Membre del Grup R, influenciat pels preceptes del moviment modern i del Team X, articula el barri a través de dues infraestructures que actuen d’eixos: la traça sinuosa de la carretera de Riudaura i l’avinguda arbrada del mas Subiràs, amb una jerarquització de vies i gradació de privacitats de l’espai públic, conformat per tipologies d’habitatge estandarditzat de cases en filera. Els últims creixements del barri acullen l’Institut de La Garrotxa i el nou Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.

Tornar
Si no visioneu el mapa reviseu el vostre consentiment de cookies fent click aquí

Autors (10)