Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum

Olot, ciutat jardí

  • Mig dia 
per Eduard Callís

Tres barris de la ciutat d’Olot s’enllacen per un denominador comú: la baixa densitat. Son tres models de ciutat jardí desenvolupats durant el segle XX que donen resposta als successius períodes de creixement de la ciutat diferenciats en un temps acotat de 50 anys. Un passeig pels seus carrers ens explica part de la història local i global, mostrant l’evolució d’un país en transició política i social, des de la Mancomunitat de Catalunya fins a la dictadura franquista. El seu atractiu rau en el reflex del període en què foren concebuts: l’atmosfera urbana i la seva arquitectura mantenen l’essència del que havien estat en la seva gènesi. El pas del temps, component fonamental en la construcció morfològica d’una ciutat, no ha alterat de manera significativa el seu caràcter en l’actualitat.

Tres escales de ciutat: barri, carrer i casa són concebudes per respondre a un model de societat, definides per paràmetres urbanístics i corrents arquitectònics propis dels pensaments de cada època.

Teixit urbà, parcel·lari, traçat viari, morfologia de carrers, tipologia edificactòria, llenguatge arquitectònic formen part del joc comparatiu entre l’Eixample Malagrida (1916), el grup d’habitatges de Sant Pere Màrtir (1951-56) i el barri del Pla de Dalt (1966). L’Eixample Malagrida, planificat per Joan Roca i Pinet al 1916 mostra un model de ciutat jardí fruit de les idees procedents d’Anglaterra, unió de la urbs i el camp, de passejos enjardinats, amples i senyorials, i xalets de famílies benestants burgeses, amics, molt d’ells, de l’indià Manuel Malagrida, promotor del lloc. Un recorregut pel seu traçat ens connecta amb el modernisme tardà de Rafael Masó, amb la Casa Masramon, en un extrem del barri, o la Fàbrica Descals i el Garatge Sacrest, de Joan Roca i Pinet, el noucentisme de Josep Danés i Torras amb la Casa Plana, o el Grup escolar Malagrida de Josep Goday.

40 anys més tard, la necessitat de donar resposta a una població empobrida de postguerra, Joaquim Maria Masramon i Ignasi Bosch, projecten durant els anys 50 el Grup d’habitatges Sant Pere Màrtir, conegut popularment com “les cases barates”. És una ciutat jardí amb aires de poblat popular i cert “folklorisme” seguint les directrius dels arquitectes de la Dirección General de Regiones Devastadas i de l’Instituto Nacional de Colonización. 332 casetes blanques, algunes aïllades, la majoria aparellades o agrupades en filera, s’estenen per la falda del volcà Montolivet a través d’escales, passatges i carrers rodats, transformant el paisatge de la ciutat per sempre. En el punt més elevat del barri s’obre una plaça i s’alça una església, agermanada amb la de los Dominicos a Valladolid de Miguel Fisac.

I al de Pla de Dalt, Francesc Vayreda projecta durant els anys 60 el tercer creixement d’aquest relat per donar resposta a una nova classe mitja olotina. Membre del Grup R, influenciat pels preceptes del moviment modern i del Team X, articula el barri a través de dues infraestructures que actuen d’eixos, la carretera de Riudaura i el mas Subiràs, amb una jerarquització de vies i gradació de privacitats de l’espai públic, conformat per tipologies d’habitatge estandarditzat de cases en filera que recorda l’ideari de l’architecturbanism i el total space de Jaap Bakema. El barri no ha deixat de créixer i en les seves últimes ampliacions, es pot destacar l’ampliació de l’Institut de La Garrotxa de Santiago Vives o el nou Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa de Ramon Sanabria.

Tornar
Si no visioneu el mapa reviseu el vostre consentiment de cookies

Autors ( 11 )