Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2025 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2025 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2025 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres Montse Viu

Col·laboradors Externs:

2019-2025 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum

Patrimoni de l’aigua a Barcelona

  • Mig dia 

L’aigua ha estat fonamental en l’evolució de les ciutats, tant des del punt de vista arquitectònic, com històric i cultural. En un context de canvi climàtic i greus problemes de sequera, és més crucial que mai conscienciar sobre el valor de l’aigua i la importància del seu patrimoni.

Des de les primeres ciutats, la relació entre l’aigua i la vida urbana ha estat determinant. A Barcelona, el Rec Comtal, amb 14,5 quilòmetres de longitud, n’és l’exemple més notable. Aquest canal, va abastir la ciutat d’aigua des del segle X fins al XX, i va ser utilitzat per regar, fer funcionar molins i, més endavant, abastir les indústries tèxtils de Sant Andreu. El Rec Comtal il·lustra el desenvolupament social i econòmic de Barcelona durant mil anys i, a dia d’avui, encara aporta valors mediambientals als barris pels quals passa.  

Durant la Revolució Industrial, la Ciutat Comtal va experimentar un creixement demogràfic i urbanístic sense precedents. Això va portar a la construcció de diverses torres d’aigua i dipòsits, alguns dels quals van esdevenir icones d’obra civil. Per exemple, la torre de les aigües de l’Eixample, obra de Josep Oriol Mestres, i inaugurada el 1867, o la torre de les aigües del Besòs, construïda entre 1880 i 1882 per Pere Falqués.

Un altre tipologia destacada del patrimoni de l’aigua són els dipòsits, dels quals destaquen el dipòsit del rei Martí, antic dipòsit de retenció d’aigua a l’antiga finca de la torre i viaducte de Bellesguard, i el dipòsit de les aigües de la Ciutadella, projectat per Josep Fontserè l’any 1874, i destinat al regadiu del parc. Tot i que aquests espais tan singulars han perdut la seva funció original, amb les intervencions dels arquitectes Archikubik i Clotet&Paricio respectivament, han aconseguit una nova vida i ús per a la ciutat.

Aquest extens recorregut per Barcelona il·lustra com l’arquitectura de l’aigua contribueix alhora al patrimoni cultural i als reptes ambientals actuals, un dels tresors de la ciutat que cal preservar i potenciar.

Tornar
Si no visioneu el mapa reviseu el vostre consentiment de cookies fent click aquí

Autors (19)