No és casual que Picasso fes la donació a la ciutat de Barcelona —l’any 1970 i en memòria del seu “inolvidable amigo, Jaime Sabartés”— d’una important part de la seva col·lecció privada, obres que s’exposen encara actualment al Museu Picasso de Barcelona.
L’intens i estret vincle de l’artista amb la ciutat es remunta al 1895, any en què Pablo Ruiz Picasso —amb 13 anys— i la seva família arriben de Málaga a Barcelona on residiran en diversos emplaçaments al voltant del port vell de la ciutat, entre ells les Cases d’en Xifré o la Plaça de la Mercè, en un edifici que es va enderrocar en el procés d’higienització de Ciutat Vella, creant la plaça.
Les diverses ubicacions de les residències dels Ruiz Picasso basculen al voltant del port vell, potser per mantenir-se a prop d’aquell mateix mar que banya la costa malaguenya, potser per la proximitat amb la Llotja de Mar: l’edifici civil gòtic que per llavors allotja l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona, on el seu pare exerceix com a professor i, ell mateix, com a alumne, i la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, que com a estudiant freqüentaria.
A Barcelona també és assidu i exposa a l’establiment Els Quatre Gats, als baixos de la Casa Martí de Josep Puig i Cadafalch, on descobreix la bohèmia i l’elit cultural del moment; artistes i escriptors d’entre els quals n’extraurà grans amistats de per vida, com la de Sabartés, i un primer coneixement sobre París, d’on artistes com Casas, Russiñol o Utrillo hi van i venen per prendre el pols de l’avantguarda del moment. Amb Sabartés i d’altres també freqüenta la Sala Parés —on també hi exposarà obra— després de comprar el tortell a les pastisseries del carrer Petritxol, cada diumenge.
Ja en una etapa més contemporània, amb un Picasso establert a París com a un dels artistes més reconeguts del s. XX i amb una relació amb Barcelona truncada per la Guerra Civil i la dictadura franquista, l’artista accedeix per encàrrec del COAC a la realització, en col·laboració amb l’escultor Carl Nesjar, dels murals i frisos de l’edifici de Plaça Nova, regal de l’artista i la institució a la ciutat.
Barcelona, per la seva part, en motiu del centenari del naixement de Picasso, rendirà homenatge a aquesta intermitent però estreta relació entre artista i ciutat de diverses formes, entre les quals aquesta ruta en destaca el Monument Homenatge a Picasso, d’Antoni Tàpies de 1983.