Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2025 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2025 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2025 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres Montse Viu

Col·laboradors Externs:

2019-2025 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum

Traces del patrimoni alimentari i de l’abastiment a Lleida

  • 1-2 Hores 
per Guillem Oró

Lleida, terra d’agricultura i pagesia, ha tingut sempre molt present que els productes dels seus camps son els seus millors tresors, i així es reflexa en les obres que componen aquesta ruta, essent testimoni perdurable d’una estima cap al territori i els seus fruits.

Des de les més netes estructures, encapsulant grans buits, s’han entronitzat en temples de l’abundància els productes i els treballs més austers, dignificats a través de l’arquitectura de l’àmbit de la industria agroalimentària per tal d’atorgar-los una elevada categoria.

Al llarg dels segles, la voluntat de dotar d’aire, llum i grandesa els espais, ha anat lligada de la mà de l’evolució tecnològica de l’estructura i les seves possibilitats. Al llarg d’aquest passeig per la història, es fa present aquesta evolució constructiva, que també té lloc al marge de les grans obres vinculades amb el poder.

Començant per obres anteriors al segle XX avui dia rehabilitades, en el Mercat del Pla i la Panera, se’ns apropa a construccions funcionals imponents, on els seus volums els apropen més a Catedrals de l’aigua i l’aliment. Francesc de Paula Morera i Gatell signa diversos dels projectes que continuen la ruta, mostrant el modernisme present en el desenvolupament de l’abastiment i la industrialització alimentària de principis de segle en obres com l’Escorxador municipal o l’antiga Farinera Llusà / La Meta, avui dia traslladant la seva activitat a la nova Farinera La Meta, d’imponent presència i més allunyada en un entorn industrial.

La Llotja Hortofructícola de Lleida, de Ramon Maria Puig —avui convertida en un edifici d’oficines municipals— continuaria aquesta ruta, per acabar amb l’obra de Josep Maria Cots Massana al Palau de Vidre, símbol de l’exportació fructícola del tardofranquisme a la província.

Avui dia, la majoria de les obres incloses en aquesta ruta han estat rehabilitades i tenen un ús cultural o estan en vies de fer-ho, virant a un programa molt diferent que el que varen estar pensats per acollir.

Donar reconeixement present a aquestes obres del passat amb usos avui dia considerats més mereixedors d’aquestes arquitectures no hauria de ser l’única lliçó a extreure de la ruta que es proposa, sinó entendre que la dignitat arquitectònica no sempre ha estat lligada a funcions representatives o als alts estaments, i que sobretot té la capacitat de dignificar allò que acull, ja sigui pel programa aparentment més humil.

Tornar
Si no visioneu el mapa reviseu el vostre consentiment de cookies fent click aquí

Autors (4)