Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum

Arquitectures per l’educació a la Barcelona metropolitana

  • Cap de setmana 
per Paolo Sustersic

L’arquitectura dedicada als diferents àmbits de l’educació va ser un camp interessant d’experimentació per a alguns arquitectes des de finals de la dècada de 1950. Diferents raons justifiquen aquest focus d’atenció. El creixement de la població immigrant, especialment a les zones de nova expansió als marges de Barcelona i altres ciutats de l’àrea metropolitana, va generar una demanda que calia ser atesa urgentment, tant per la iniciativa pública com per la privada.

Diverses escoles d’equips tan actius com Martorell-Bohigas-Mackay i Giráldez-López Iñigo-Subías i, en menor mesura, Anglada-Gelabert-Ribas se situen en aquest context. A més, a partir de la dècada de 1960, es va afirmar també un nou projecte educatiu d’escola catalana dut a terme per institucions privades que consideraven la qualitat de l’arquitectura com a part integrant de l’entorn docent. En alguns casos, el concepte d’entorn educatiu s’estenia a cases de colònies pròximes a les ciutats, destinades a oferir moments de lleure en comunitat a la població escolar; en el cas de la població universitària el paper recauria en els col·legis majors. Si en els àmbits abans esmentats la iniciativa requeia en les administracions municipals i les institucions privades, al camp de l’educació superior el promotor va ser l’estat franquista a través del Ministerio de Educación Nacional i les universitats. Els dos exemples més rellevants d’aquestes operacions de prestigi i també de control de la població universitària van ser les obres realitzades al Campus de la UB a l’Avinguda Diagonal de Barcelona i la Universitat Autònoma situada a Bellaterra, a prop de les àrees on es preveia construir el centre direccional de l’àrea metropolitana.

Aquest conjunt d’obres, a més, constitueix una ressenya interessant de les diferents referències arquitectòniques internacionals adscrites a diversos corrents brutalistes i tardomoderns que van arribar a Catalunya i dels materials que es van emprar durant el període, des dels elements ceràmics tan apreciats pel realisme de l’Escola de Barcelona, a les diferents maneres d’emprar el formigó tant en estructures com en grans elements prefabricats, entre d’altres.

m'agrada 6
no m'agrada 1
Tornar
Si no visioneu el mapa reviseu el vostre consentiment de cookies

Autors ( 20 )