Recorregut sobre l’arquitecte, dissenyador i decorador gironí Rafael Masó i Valentí (1880-1935) que després dels seus estudis d’arquitectura a Barcelona va establir el seu estudi professional a la ciutat, on també va tenir un paper important com a impulsor i animador de la vida cultural i cívica. La seva producció s’estengué per tota la demarcació, amb obres tant importants com la farinera Teixidor, les cases Batlle, Ensesa i Teixidor a Girona, la Casa Masramon a Olot, la Cooperativa Palafrugellenca a Palafrugell i el conjunt de ciutat-jardí de S’Agaró, entre moltes altres. No obstant, en aquest cas ens centrarem en les seves obres a la capital gironina. L’estudi de la seva arquitectura es concreta en tres períodes:
El primer (1906-1911) en el qual Rafael Masó intenta formular un llenguatge propi, malgrat que acusa les influències d’altres arquitectes. D’aquest període, a Girona, hi ha la farmàcia Masó, la Casa Batlle, la farinera Teixidor, el magatzem Ensesa i les cases Salieti i Masó.
El segon període que s’encetà el 1912 després del seu viatge de noces per Itàlia i Alemanya i que duraria fins el 1922 en el que reforça la seva actitud inicial de definir un estil propi. És el moment de les obres plenament noucentistes, que es considera el més interessant de la seva trajectòria i que a la ciutat de Girona serien l’edifici Athenea (enderrocat), les cases Ensesa, Teixidor, el garatge Callicó (enderrocat) i la Casa Gispert Saüch.
El tercer període (1923-1935) es reforça la idealització de Catalunya i l’expressió d’aquesta mitjançant elements de la tradició (esgrafiats, columnes, terracotes, etc). En són un exemple a la ciutat de Girona les cases Cots i Colomer i la urbanització Teixidor (enderrocada).
Aquesta ruta es pot completar visitant els interiors de la casa Masó, situada al carrer Ballesteries.