Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum

Els poblats de colonització a les Terres de Ponent

  • 1 dia 
per Mercè Bosch

Es proposa un recorregut a través del territori, del paisatge, de l’espai urbà i dels edificis dels quatre poblats de colonització de les Terres de Ponent.

L’any 1939, el règim governamental franquista va constituir el Instituto Nacional de Colonización –INC-  per dur a terme una tasca de gran envergadura dins l’àmbit nacional: transformar part del territori erm i de secà en terra de cultiu de regadiu. A més de les infraestructures hidràuliques necessàries, va haver de projectar la construcció de gairebé 300 poblats que allotgessin la mà d’obra agrícola necessària per convertir l’agricultura en la font econòmica d’un país que havia de sobreviure en règim d’autarquia.

Sucs, Gimenells, el Pla de la Font i Vensilló són els quatre poblats de colonització creats de nova planta per l’lNC a la zona reguívola del canal d’Aragó i Catalunya. Els quatre poblats de les Terres de Ponent van ser projectats pels arquitectes José Borobio –Sucs,1945 i el Pla de la Font, 1955-, Alejandro de la Sota –Gimenells, 1945- i Manuel Jiménez Varea -Vensilló (Osca), 1961. A més, cal destacar el Centre Tècnic de Gimenells, a les afores del poblat, construït entre 1943 i 1946 segons el projecte d’Alejandro de la Sota i intervenció de José Borobio.

Encara que havien de seguir els postulats fixats pe l’ INC, els arquitectes dels poblats gaudien de llibertat suficient de proposta a l’hora de projectar-los. La dèbil situació econòmica i l’aïllament internacional va originar una arquitectura  que es basava en els sistemes tradicionals i els materials autòctons. Els arquitectes es van adaptar a aquesta condició i, amb els elements particulars de cada lloc, van proposar una arquitectura coherent, funcional i amable que va sorgir des de la taula de dibuix de cadascun d’ells.

La sensibilitat de la seva arquitectura s’entreveu en la implantació al territori, el diàleg dels poblats amb el paisatge rural, el respecte pel treball al camp, la consciència de vida col·lectiva als espais públics, el refús del folklorisme o de solucions monòtones deshumanitzades i la dignificació de l’espai domèstic.

La naturalesa dels poblats va permetre una experimentació arquitectònica que va anar forjant espontàniament l’arribada de la modernitat, tant en les propostes urbanístiques com en els edificis, que l’itinerari testimonia de manera directa si es recorre en ordre cronològic a la seva creació.

I, especialment, la ruta ofereix una valuosa eina per reflexionar sobre l’urbanisme i l’arquitectura en el medi rural i sobre la incidència de l’escala humana a l’àmbit territorial, paisatgístic, urbà i domèstic. Una travessa des de la immensitat del camp fins a l’acolliment de la casa. 

*Vensilló queda fora de la ruta dibuixada al mapa ja que el registre d’obres d’arquitecturacatalana.cat es circumscriu a l’àmbit territorial català.

Tornar
Si no visioneu el mapa reviseu el vostre consentiment de cookies

Autors ( 2 )