Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum

Nous paradigmes d’habitatge a la Barcelona burgesa

  • Mig dia 
per Jorge Vidal

Després de la construcció de l’Eixample, la transformació de Barcelona passa de la densitat del nucli antic a un alliberament estructural i formal en les noves tipologies d’habitatge. La ruta proposada abasta la produïda pel moviment modern entre els ’50 i els ’70 a la zona alta de Barcelona. Aquí les parcel·les eren de major dimensió, atenent una relació passant constant. Les peces domèstiques s’organitzen amb ordres estratègics diferents de les tipologies construïdes anteriorment a la ciutat. Aquests nous paradigmes són conseqüència dels punts següents:

Entre el carrer i l’edifici, les plantes baixes s’obren generant espais permeables. Són llocs de relació entre la ciutat i la residència, entre allò públic i allò privat. És potser la relació urbana més intensa en planta baixa de totes les tipologies residencials que trobem a Barcelona.

Els plantejaments tipològics exploren, en disposar de més llibertat en planta, continuïtats entre el dins i el fora. Els espais intermedis regalen a les peces de l’habitatge nous ritmes i possibilitats d’interacció generant llindars de llum i ombra.

Els habitatges, com que són de gran dimensió, busquen relacions de confort espacial mitjançant la diagonalització de l’espai, de la correcta il·luminació i exposició a l’exterior juntament amb l’optimització de la ventilació creuada.

Es tracta, en alguns casos, d’habitatges amb sales concatenades sense passadissos, estances contínues o organitzacions a façana per trobar la màxima relació entre totes les parts. En altres casos, les diferents escales comporten una divisió entre la vida privada, la vida pública i el servei domèstic.

És una ruta per descobrir una interacció diferent entre l’habitatge i la ciutat. En passejar per aquests carrers i revisitar aquests edificis no es pot deixar de pensar en que aquestes relacions tan bàsiques i humanes van conferir un nou paradigma d’urbanitat per a Barcelona.

Tornar
Si no visioneu el mapa reviseu el vostre consentiment de cookies