Tot i desenvolupar gran part de la seva obra a Barcelona, és a Mataró, el seu lloc de naixement, on Josep Puig i Cadafalch realitzarà les seves primeres obres. Com era habitual en estudiants provinents d’altres comarques que cursaven els estudis a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, una vegada acabats els seus estudis molts d’ells tornaven a la vila d’on n’eren fills i, en ocasions, assumien el càrrec d’arquitectes municipals. Acabats els estudis l’any 1891, l’any 1892 entraria a exercir les seves funcions a l’Ajuntament de Mataró fins el 1896.
Les obres construïdes entre Mataró i Argentona, vila on estiuejava, s’emmarquen en aquest període i en els anys immediatament posteriors, on Puig i Cadafalch s’abraçarà al modernisme historicista i propi de qui va ser el seu mestre predilecte a l’Escola, Lluís Domènech i Montaner. Amb una base del llenguatge arquitectònic provinent del nord d’Europa, Puig i Cadafalch, donat el seu esperit polític de vessant clarament catalanista, ràpidament voldrà trobar la manera d’incorporar i recuperar maneres de fer pròpies del país i de la seva cultura. De fet, més enllà de la professió d’arquitecte, serà la d’historiador de l’art i arqueòleg la que li donarà un gran prestigi acadèmic.
El final d’aquesta primera etapa coincidirà amb encàrrecs creixents a la ciutat de Barcelona, que alhora aniran deixant pas a una arquitectura més continguda i refinada, però també menys fresca. Així, la ruta es planteja com una oportunitat única per descobrir els edificis més desconeguts d’un dels mestres de l’arquitectura catalana de finals del segle XIX i de principis del XX, en un recorregut reduït i fora del tràfec barceloní.