Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2025 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2025 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2025 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres Montse Viu

Col·laboradors Externs:

2019-2025 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum

Cap a un habitar cooperatiu

per Cristina Gamboa

Repassar la història del cooperativisme en l’habitatge és una manera d’aprendre d’experiències passades de cara a trobar solucions futures. També de detectar errades o ingenuitats que puguin enfortir aquestes iniciatives i convertir-les en una alternativa real i que no quedin relegades al terreny de l’experimentació.

L’habitatge cooperatiu té una llarga trajectòria en països d’arreu del món, i en el context català, des de fa pocs anys, n’han ressorgit iniciatives com a resposta a la situació d’emergència habitacional.

Es tracta d’una alternativa d’accés a l’habitatge no-especulativa, basada en la propietat col·lectiva de l’edifici i on les usuàries, que al mateix temps són sòcies de la cooperativa, tenen la cessió d’ús d’una unitat de manera indefinida. Aquest mecanisme garanteix l’estabilitat de les persones habitants, tot redefinint la relació amb la tinença de l’habitatge per posar l’èmfasi en l’ús i no en el valor de canvi en el mercat.

Actualment, el model es troba en una fase de creixement i consolidació gràcies a la col·laboració públic-comunitària-cooperativa i el desplegament de polítiques de suport. A Catalunya ja són 68 els projectes en fase de promoció o convivència, assolint els 1000 habitatges, i destaca la ciutat de Barcelona, amb 20 d’aquestes iniciatives, algunes obres ja construïdes, com les cooperatives LaBorda (2018), Cirerers (2022), LaChalmeta (2022) o LaXarxaire (2023).

A la cooperativa d’habitatges LaChalmeta, de Pau Vidal i Vivas Arquitectos, la façana funciona com una doble pell. (© José Hevia)
Les passeres d’accès es proposen com a una extensió compartida de l’habitatge, ampliant la domesticitat als espais comuns. (© José Hevia)

Són iniciatives d’autopromoció, en què el desenvolupament de l’arquitectura va íntimament lligat a la participació de l’usuari en el procés, des del disseny de l’edifici fins a la construcció i el posterior ús i gestió. El paper de la comunitat esdevé un tret diferencial i un espai d’oportunitat per a superar les condicions i limitacions de les promocions convencionals d’habitatge col·lectiu. 

Aquest text neix després d’una sessió en el marc del cicle ‘Unboxing the Library’, comissariat per Moisés Puente, a la Biblioteca del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. És un intent de traçar genealogies, referències i vincles de l’habitatge cooperatiu a partir dels fons propis de la Biblioteca. D’aquesta sessió sorgeix la selecció d’obres que veurem a continuació. Malgrat que és difícil atribuir-los-hi només una categoria, les diferents iniciatives i experiments s’organitzen segons la motivació: de caràcter polític, social, econòmic o ambiental. Una tria que contribueix a pensar en les possibilitats i reptes actuals de l’arquitectura de l’habitar cooperatiu.

Motivació política: per una propietat (i vida) col·lectiva

El 1926, acompanyant l’article “Die neue Welt” de Hans Meyer, apareixia per primera vegada la icònica imatge titulada “Co-op Interieur”. Aquesta imatge representa un moment de canvi en el pensament i l’activitat de l’arquitecte.

Com una escenografia, la imatge defineix una cel·la mínima on els objectes per a un ús individual són els protagonistes. (autoria desconeguda – Fons GTA Archives / ETH Zürich)

“la imatge mostra el que podria ser l’arquitectura d’ús enfront de l’arquitectura de la propietat. Si bé aquesta última ha de reflectir sempre la identitat i l’estatus del seu propietari, l’habitació de Meyer és radicalment genèrica i anònima; però precisament per això promet a la seva habitant la possibilitat d’una vida alliberada de l’angoixa i del pes de l’obligació perdurable de la societat al sentit de la propietat. Per aquesta raó, ens podem imaginar la ‘Co-op Interieur’ dialècticament, tant com la representació de la nostra cada vegada més precària vida domèstica com el presagi de l’espai per a qualsevol com un dret bàsic universal.”1

Pier Vittorio Aureli

És l’inici de la desvinculació de l’emergent moviment cooperatiu suís, amb la finalització del barri cooperatiu de Freidorf (1919-1921), i l’evolució de la seva mirada crítica sota la influència del moviment marxista.

El barri estava format per blocs de diferents tipologies al voltant de l’edifici comunitari, on es
concentraven tots de serveis: escola, botiga, espai social, turbina per generar energia, entre d’altres. (© Henry Faucherre, Hannes Meyer, Karl Munding, Johann Friedrich Schär)
Activitat esportiva a l’aire lliure. Freidorf anava més enllà d’un mer disseny urbà: estava definint
un sistema d’organització socioeconòmic. Els estatuts establien l’esquema de la propietat, el treball voluntari, la participació en l’assemblea i el consum de béns. (autoria desconeguda – Staatsarchiv Basel-Landschaft)

Amb pocs anys de diferència, i en el context soviètic, es desenvolupa una intensa activitat al voltant de la definició i la condició de l’habitatge, així com la possibilitat que esdevingui un instrument per a transitar cap al nou model polític i social. Són moltes les obres —construïdes o no construïdes— que van ser dissenyades en aquell moment, però val la pena destacar el cos teòric desenvolupat per Moisei Ginzburg, autor entre d’altres del projecte d’habitatge Narkomfin a Dwelling (1934), i els postulats de Karel Teige a The Minimum Dwelling (1932).  Aquest últim, en contraposició a l’habitatge mínim del moviment modern i la seva constant reducció de superfície, proposa una alternativa basada en la necessitat de redefinir els graus de privacitat i comunitat de l’àmbit domèstic (una cel·la equipada amb serveis col·lectivitzats).

Continuant en el context europeu del període d’entreguerres, la necessitat generalitzada de millorar les condicions de vida i habitatge porta els governs socialdemòcrates a impulsar polítiques ambicioses de construcció d’habitatge públic. En el nostre context, les propostes ideològiques del GATCPAC es materialitzen amb la construcció de la Casa Bloc (1932). Promoguda per la Generalitat republicana, suposa un model experimental d’habitatge mínim per a la classe obrera, seguint les directrius del moviment modern que guiaven el seu Pla Macià: bloc lineal en altura per alliberar el màxim d’espais verds; accés a través de passera; tipologia dúplex, buscant la millor orientació per a les estances principals, i una planta baixa on es disposaven espais i serveis comunitaris per al benestar dels residents.

Panell expositiu del projecte de Casa Bloc destacant la innovació del projecte, amb les maquetes de l’encaix urbà, imatges de la construcció amb estructura metàl·lica, les plantes generals amb la distribució en passera i les tipologies dúplex. (autoria desconeguda – Fons GATCPAC / Arxiu Històric del COAC)

El projecte no es completarà mai a causa de l’inici de la guerra, i és durant aquest període que algunes figures vinculades al GATCPAC, com Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana, participaran en la redacció del Decret de municipalització de la propietat urbana (1937). En el preàmbul, aquesta norma justificava que el problema de la vivenda ofereix una multiplicitat d’aspectes jurídics, econòmics, fiscals, higiènics i socials, i no és possible que segueixin actuant aquells organismes que deliberadament buscaven d’una manera exclusiva la utilitat i el benefici d’una classe social”. Era un moment d’excepcionalitat en que la dimensió i la importància de l’habitatge es van entendre de manera transversal, i es van proposar sistemes alternatius de propietat, gestió i construcció. Totes aquestes experiències queden interrompudes per la Guerra Civil i posterior dictadura, durant la qual la identitat nacional es va reforçar al voltant dels pilars de la família i la propietat individual, amb l’inici de dinàmiques d’especulació sobre el mercat immobiliari que arribarien fins als nostres dies. És precisament després de la bombolla immobiliària i els canvis socials i polítics que es van produir a partir de 2011 que el cooperativisme d’habitatge reneix amb força buscant un canvi en la cultura de la propietat i una reacció política de l’arquitectura.

Motivació social: emancipació i construcció de nous vincles

A La gran revolución doméstica Dolores Hayden recollia experiències de cooperació en l’àmbit domèstic, dutes a terme entre 1830 i 1930 per les feministes materialistes nord-americanes. Les propostes, inspirades en utopies socialistes, incloïen l’organització de barris amb bugaderies, servei de neteja, llars d’infants i cuines col·lectives; múltiples iniciatives, desconegudes fins al moment, per a col·lectivitzar les tasques de la llar i aconseguir així l’alliberació i emancipació de la dona. De fet, la perspectiva feminista ha estat fonamental en la revisió crítica de l’arquitectura domèstica.

És precisament l’escala urbana o el desig de construir barris —amb les seves relacions— per aconseguir una vida digna i de qualitat per a totes les persones el que ens enllaça amb dues obres emblemàtiques realitzades pel Taller d’Arquitectura.

El Barri Gaudí (1964-1968), projecte d’obra pública promogut durant el règim franquista, és la seva primera aproximació i experimentació a escala urbana. L’objectiu era construir una alternativa a la duresa dels blocs que s’estaven aixecant per acollir tota la nova població de les ciutats, i als quals se’ls atribuïa un caràcter impersonal i alienant, sense equipaments, serveis ni cap espai públic de qualitat. Amb la intuïció per generar un teixit que reconegués la tradició mediterrània, i amb les característiques de la ciutat consolidada, sorgeix la proposta resultant, un exercici de geometria i complexitat per aconseguir una generositat excepcional en els accessos i espais comuns exteriors del projecte. Una infraestructura que ofereix espais compartits, però que reclama i necessita un usuari actiu. 

Maquetes del conjunt en que s’aprecia l’encaix volumètric format per diferents alçàries, i el joc geomètric fruit de la rotació reflectit a la façana. (© Ricardo Bofill Taller de Arquitectura)
La riquesa i la transició dels espais intermedis, de circulació i relació; passeres que enllacen els diferents volums deixant espais buits i patis, i cobertes comunitàries. (© Ricardo Bofill Taller de Arquitectura)
S’introdueixen codis de color per diferenciar les diferents escales i comunitats. (© Borja Ballbé)

Dos anys després de finalitzar el Barri Gaudí s’inicia el projecte del Walden 7. Imaginat com una utopia, vol construir una peça de ciutat, des de la diversitat del programa i la transició des de l’espai públic fins a la peça privada mínima. Respecte de l’experiència prèvia, s’incideix en dos vectors clau: el sentit i conformació de la comunitat i la configuració de la tipologia.

“Walden-7, una pequeña parte de una utopía hecha realidad, es una agrupación habitacional, […] con unos objetivos que hoy día se incluirían dentro de la mejora de la calidad de la vida cotidiana o de la sostenibilidad del entorno habitable. Fue concebido como una propuesta innovadora desde muchos ángulos, propició una reflexión sobre la vida de las personas en su globalidad, desde lo individual y privado hasta lo social y las relaciones interpersonales, […] y la influencia de la configuración del espacio físico en el comportamiento de las personas que lo ocupan.”2

Anna Bofill

És amb el Walden 7 que es consolida la recerca de “La ciutat en l’espai”, que esdevindrà la tesi doctoral d’Anna Bofill. L’edifici, amb la seva volumetria resultant, manifesta la col·lectivitat i connecta l’exterior amb tot el món interior d’espais i passeres.

L’edifici es va ubicar a la perifèria de la ciutat, en els terrenys d’una antiga cimentera. Només es va construir un fragment del conjunt projectat, que es va convertir en una fita i punt de referència en l’entorn. (© Ricardo Bofill Taller de Arquitectura)
La volumetria parteix d’un sistema modular (peces de 30 m2). L’agregació dels diferents mòduls ofereix una gran diversitat de tipologies que trenquen amb l’esquema tipològic tradicional. (© Ricardo Bofill Taller de Arquitectura)
Una proposta radical on es desjerarquitza l’àmbit domèstic, tradicionalment destinat a una família heteronormativa. El mobiliari hi té un paper fonamental. (© Ricardo Bofill Taller de Arquitectura)

Com un petit presagi de què havia venir, el Studio PER posa a prova algunes d’aquestes idees a la casa Fullà (1966-1970) de manera condensada. Peça compacta i urbana, ubicada en un xamfrà, i partint des de la ingenuïtat del jove equip, es proposa una arquitectura pensada per afavorir una relació social llibertària, articulada a través d’un sol nucli d’escales, amb uns espais comuns generosos i múltiples tipologies de característiques diferents. Malgrat el fracàs inicial, en què no s’aconseguia vendre els habitatges, va acabar habitada per un grup d’intel·lectuals i va ser una illa de contracultura a la Barcelona del moment.

La secció ensenya tot el joc de nivells i l’organització de tipologies de fins a quatre nivells, amb especial atenció a l’encaix de les tipologies àtic en el conjunt de la volumetria, que es manifesta clarament en l’espai comú del pati compartit. (© Fons Fotogràfic O. Maspons / Arxiu Històric del COAC)

Recordo que bufaven uns vents de tempesta i alegria que arribaven a tots els racons, per amagats que fossin, i que ens empenyien a qüestionar-nos-ho tot, des del dret a la propietat privada fins a les relacions sexuals convencionals. Volíem canviar el món i creiem que hi havia eines per fer-ho. […] recordo que pensàvem que la diversitat i la barreja donaven més joc que la uniformitat i l’aïllament. Fugíem de l’edifici concebut com a una repetició en alçada de plantes iguals, amb pisos idèntics connectats per escales i ascensors tan ajustats com fos possible.”3

Lluís Clotet

La irreverència de qüestionar-ho tot, des dels estàndards a la condició de la tipologia domèstica, és recurrent en les seves obres. La distribució en múltiples nivells es repeteix també en els habitatges Jaume Mimó i Llobet, o als apartaments Mozart Fortuny. Projectes, ambdós, que es relacionen amb l’exterior a través zones d’intencionat caràcter comú, com el passatge d’accessos o el pati posterior equipat amb piscina —clam per als luxes compartits— respectivament.

Els recorreguts d’accés com a espai inevitable de relació. (© Fons Fotogràfic O. Maspons / Arxiu Històric del COAC)
Una secció que fomenta la relació entre espais i que s’adapta a la topografia enriquint els accessos. (© Fons Clotet, Tusquets, Paricio / Arxiu Històric del COAC)

Un altre bon exemple d’aquest ambient fèrtil i obert a nous modes de viure és l’edifici Frégoli d’Esteve Bonell. Són uns habitatges d’autopromoció situats en una parcel·la estreta i llarga, on es buscava configurar un espai domèstic no convencional per a unitats de poca superfície. La proposta resultant s’organitza amb tipologies dúplex (comprimint i expandint l’espai, de 2 m a 4,20 m d’alçària). 

Imatge de l’espai interior caracteritzat per la fluïdesa de l’interior amb la connexió visual de les diferents parts de l’habitatge i on es juga també amb el gruix de façana, que permet d’habitar-la. (autoria desconeguda)

Si la casa Fullà era coneguda com la casa dels hippies no era per casualitat: l’agitació cultural i política ressonava amb tot d’iniciatives sorgides entre els anys 60 i 70 per tot Europa. L’experiència de les comunes, juntament amb el moviment d’ocupació dels anys 80 i 90, va inspirar gairebé trenta anys més tard una nova onada de cooperatives suïsses. L’any 2000, un grup de persones viurien durant deu dies en un hall industrial, i d’aquesta convivència neix el primer habitatge “clúster”, a la cooperativa Kraftwerk 1. És tracta d’una tipologia conformada per un conglomerat d’unitats que comparteixen cuina i sala d’estar, entre altres espais. L’objectiu busca generar formes de convivència i de provisió de cures que vagin més enllà de la família, i s’adaptin als canvis socials i demogràfics actuals. Avui comença a introduir-se en el nostre país. 

Motivació econòmica: eficiència (generosa) i austeritat constructiva

Una cooperativa és una unió voluntària de persones per a satisfer un objectiu comú. Durant el segle XIX van créixer ràpidament les cooperatives de consum o cooperatives agrícoles, que van arribar a construir autèntics ecosistemes cooperatius (producció, transport, habitatge, educació, etc.). L’herència d’aquestes pràctiques agafarà el relleu durant els anys 50 i 60, amb la implementació de la Ley sobre viviendas de renta limitada (1954), en el marc del II Plan Nacional de Vivienda per pal·liar la mancança d’habitatge durant el règim franquista, amb les cooperatives sindicals com un dels agents per a la promoció d’habitatge. També es podien acollir a aquesta llei i al seu suport econòmic i material les parròquies, les corporacions per a produir habitatges per a les seves treballadores, les caixes de pensions i els col·legis professionals. Per tant, són moltes les experiències d’aquest moment, des de promocions populars i amb molt pocs recursos, fins a iniciatives de copropietat per a perfils més benestants.

Aquest nou cooperativisme de construcció d’habitatge buscava, eminentment, proveir les seves sòcies d’habitatge assequible. Algunes d’aquestes iniciatives seran autopromocions, i es caracteritzaran per una recerca de solucions austeres i econòmiques. Tot i això, les arquitectes que hi van participar van posar la mirada en el subjecte i la futura habitant, amb múltiples exemples d’una arquitectura innovadora i de gran qualitat.

En el cas de la promoció de renda limitada, l’edifici en cooperativa de Lepant II (1961-1964), dMBM, conegut com la casa del Pati, es basa en tres estratègies o idees principals: la primera, i més important, agrupar el conjunt dels habitatges al voltant d’un pati que adquireixi qualitat per a ser un espai central de circulació i interacció, i amb caràcter d’espai públic; també s’esmenta la voluntat que pugui ser un espai de joc per als infants o de reunions per a les copropietàries. La segona estratègia està vinculada als habitatges, on les arquitectes aplicaran una tipologia ja emprada per la mateixa cooperativa; i finalment, en tercer lloc, la necessitat d’utilitzar un sistema constructiu senzill i econòmic, una austeritat que implicava un nou llenguatge i estètica, sense pèrdua de detall i amb cura per definir una atmosfera interior.  

Vista interior del pati amb la font a la planta baixa i l’ús de la ceràmica cuita i esmaltada en els diferents plans i elements. (© Francesc Català-Roca – Fons MBM / Arxiu Històric del COAC)
Les passeres entre els diferents patis interiors creen una intensitat espacial fora de les convencions. (© Francesc Català-Roca – Fons MBM / Arxiu Històric del COAC)

Per a MBM, els anys 60 van ser d’una gran activitat i producció d’habitatge, amb innumerables projectes a l’escala del bloc, fins a peces que ja suposaven un salt d’escala. El projecte dels habitatges La Salut va ser la seva primera obra que comprenia una illa sencera. A partir d’un encaix geomètricament ric, el projecte recull aquesta generositat dels espais de relació amb la creació d’un de semipúblic central, connectat als extrems amb altres de transició fins a arribar als vials perimetrals.

Imatge del caràcter urbà dels espais públics fruit de la rotació del volum interior. Continua la presència de les solucions ceràmiques en la definició constructiva. (© Francesc Català-Roca – Fons fotogràfic F. Català-Roca / Arxiu Nacional de Catalunya)

I és que les cooperatives van tenir el seu paper també en el desenvolupament de transformacions urbanes més grans, com el barri de Montbau a Barcelona, o els habitatges de Les Arcades d’Emili Donato a Montblanc. En aquest últim cas, la comunitat de propietaris del barri de les Arcades va continuar autogestionant tots els elements urbanístics i de serveis del barri, i fins i tot va arribar a tenir un canal propi de televisió i una emissora de ràdio.

L’Ajuntament, un cop dut a terme el pla general, va cedir els terrenys a diverses cooperatives d’habitatge assequible de diferents perfils socioeconòmics. (© Fons fotogràfic O. Maspons / Arxiu Històric del COAC)
El conjunt d’habitatges de Les Arcades, ubicat al límit del poble, s’organitza formant diferents patis i saixeca sobre pilotis, donant continuïtat a l’espai públic i relacionant-lo amb l’entorn. (© Josep Emili Donato i Folch)

El mateix Emili Donato havia projectat els seus primers edificis d’habitatges a Barcelona seguint el model cooperatiu, començant pel bloc d’habitatges a Vallcarca, i els habitatges al carrer de Rosselló, obres que evidencian una llibertat per canviar els codis i llenguatges de l’arquitectura domèstica.

El pla de façana agafa gruix amb els “retranquejos”, les terrasses i la posició privilegiada de la cuina, configurant un filtre, equipat, amb l’exterior. (© Josep Emili Donato i Folch)

“L’edifici va sorprendre perquè vaig col·locar les cuines a les tribunes de la façana en lloc dels foscos patis interiors com es feia habitualment. L’edifici va agradar i me’n van encarregar un altre al carrer de Rosselló. La façana principal la vaig cobrir totalment amb un mantell de vulgars i populars persianes de llistó i cordeta. El que vaig fer va ser invertir les façanes. La façana del carrer de l’Eixample, el lloc representatiu, era en realitat una façana tradicional de l’interior dels patis de mançana, és a dir la dels locals de servei. Arran d’aquest encàrrec vaig aprendre a muntar comunitats de propietaris. Aquesta era l’única manera que tenia jo llavors de construir un edifici de pisos a Barcelona. Així en vaig fer cinc o sis aquells anys.”4

Emili Donato

Pràcticament coetani és el projecte dels habitatges en cooperativa Punsola, obra d’un jove Manel Brullet. Una experiència singular pel seu caràcter polític i participatiu, ubicada a Mataró, una localitat de gran tradició cooperativa. Pel que fa a l’encaix urbà, la condició de promoció sense ànim de lucre va permetre ajustar el nombre d’habitatges i crear un conjunt de menor densitat, generant un espai públic central garantint un bon assolellament dels habitatges.

De nou, la cura per la transició des de l’espai públic fins al privatiu. (autoria desconeguda – Fons Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme / Arxiu Històric del COAC)
La disposició dels volums construïts i dels accessos genera espais exteriors de qualitat tant a peu de carrer com en les cobertes del projecte. (autoria desconeguda – Fons Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme / Arxiu Històric del COAC)

Tal com comenta Brullet, les membres de la cooperativa feien assemblees on expressaven les seves idees. Per a la definició dels habitatges, es va decidir fer entrevistes a les cooperativistes, i adaptar les solucions a mida:

Quan projectàvem l’edifici fèiem regularment assemblees entre els membres de la cooperativa en què cadascú suggeria determinades coses. No era senzill perquè tothom tenia les seves idees, de manera que finalment vam decidir fer un confessionari al despatx […] De fet, no ens plantejàvem simplement proposar un bloc d’habitatges i dir-los que s’hi arreglessin tal com estava. Com que era una crugia molt profunda, s’hi podien col·locar envans de diverses maneres, de tal forma que molta gent va decidir la distribució que li resultava més adequada. Era una meravella entrar-hi i veure el que havien fet finalment.”5

Manuel Brullet
Resum de les tipologies amb les variacions acordades amb els futurs habitants. (© Manuel Brullet i Tenas – Fons Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme / Arxiu Històric del COAC)
Moment del sorteig dels habitatges durant la construcció. (autoria desconeguda)

Tot i l’objectiu de construir habitatge assequible, i treballar amb austeritat constructiva, la cooperativa buscava dignificar les condicions de les sòcies, des de la casa al mobiliari. Segons els autors, s’entenia com a pràctica política, on l’estètica tenia una clara voluntat de ruptura. El fet que les usuàries formessin part permetia tenir una mirada de futur, que tenia un impacte en les decisions i qualitats proposades (no es tractava de reduir el cost a qualsevol preu, sinó de reduir manteniment i envelliment de les solucions).

Interior d’un habitatge equipat amb el mobiliari dissenyat per Joaquin Anson. (© Jaume Rovira)

Va ser un moment d’un creixement econòmic i un volum de construcció d’habitatge mai vistos, coincident amb una nova generació d’arquitectes progressistes que començaven a construir i definir la seva trajectòria, i que es van trobar amb un context d’obertura i experimentació en què van compartir lideratge amb les promotores. Amb l’arribada de la democràcia, els canvis socioeconòmics, les noves dinàmiques en la construcció d’habitatge —en el sector privat, cada vegada més centrades en el benefici econòmic i no en la qualitat arquitectònica— i l’arribada dels grans encàrrecs públics, es va posar punt final a una etapa.

Excepte en poquíssims casos, un cop acabada la construcció de l’edific, la cooperativa es dissolia i els habitatges passaven a ser de propietat individual de les sòcies.  D’aquesta manera, al llarg dels anys s’han convertit en comunitats de propietàries convencionals i el cooperativisme és un record llunyà de les qui van formar part de la promoció. Per la seva part, les cooperatives en cessió d’ús suposen un canvi de paradigma, atès que la cooperativa continua sent la propietària de l’edifici. Aquesta diferència genera canvis substancials en l’enfocament del projecte: incorporant el paràmetre de la gestió, permeten afrontar respostes col·lectives i eficients a serveis i necessitats que van més enllà de la fase de construcció, fins a la fase de post-ocupació i convivència.

Motivació ambiental: infraestructures i pràctiques per la transició ecològica.

Precisament en l’àmbit de la sostenibilitat ambiental, davant dels efectes del canvi climàtic, l’arquitectura té el deure de repensar els impactes tant en la construcció com durant la vida útil dels edificis. El cooperativisme comparteix els valors de l’ecologisme i del lideratge de la comunitat, fet que ha permès implementar solucions innovadores per a reduir l’impacte ambiental amb el disseny, així com en la gestió quotidiana de l’edifici, les seves pràctiques i consums.

Francesc Rius és l’autor de dues obres pioneres d’habitatge col·lectiu. Ambdues eren iniciatives d’autopromoció, que van experimentar amb la materialitat, la construcció i l’ús de dispositius ambientals. A l’edifici d’habitatges a l’avinguda del Coll del Portell (1971-1976), i amb els coneixements previs de l’arquitecte en el disseny de naus industrials, fa una proposta amb un llenguatge tecnològic valent a partir d’una estructura metàl·lica i la descomposició dels volums que configuren les circulacions de l’edifici: una autèntica màquina d’habitar. Més enllà de la disposició dels habitatges en símplex o dúplex, o de la personalització que van poder fer-ne les diferents ocupants, el que marca el seu caràcter singular és la condició constructiva de l’estructura i els tancaments principals amb sistemes secs i lleugers, així com el treball per a industrialitzar i estandarditzar-ne la fabricació. Com deia la memòria del projecte, amb aquests sistemes l’evolució del mercat de la construcció abandonava l’esperança d’aconseguir estendre-ho als acabats i divisòries interiors, renúncia que havia fet l’arquitecte en aquesta primera experiència, en què la definició interior es diferenciava poc de la construcció tradicional.

A més a més, l’edifici s’ubica segons la millor orientació, obrint la façana a les vistes i a l’assolellament i introduint grans terrasses exteriors com a protecció solar i extensió de l’interior en benefici del confort de les habitants. (© Fons fotogràfic Lluís Casals / Arxiu Històric del COAC)
Moment de la construcció amb l’estructura composta de pilars i forjats tridimensionals que creaven una planta totalment lliure. (autoria desconeguda)

Aquesta transició interior-exterior i l’aparició de dispositius ambientals continua en la discreta obra que hi ha uns pocs metres sota els seus peus, els habitatges al carrer de Sant Cugat. Aquesta segona promoció del mateix Francesc Rius, és un conjunt de cases en filera que comparteixen un jardí com a espai de rebuda i transició des del carrer. A aquest gran espai exterior s’aboca un hivernacle que agrupa tots els habitatges: un dispositiu climàtic que es col·loca davant del mur massís de ceràmica per a fer-ne treballar la inèrcia, i que genera relacions en vertical dins del mateix habitatge, ja que n’agrupa les dues primeres plantes, però també amb les veïnes a partir d’una delicada separació translúcida. Aquest mecanisme aporta confort i qualitat ambiental i alhora estalvi energètic. El projecte es complementa amb una estructura murària, organitzada amb una escala al mig, i peces desjerarquitzades de la mateixa dimensió en cada una de les façanes exteriors.

Vista exterior del conjunt, en què es pot observar la transició del jardí compartit fins als diferents accessos en un nivell superior, on s’ubica l’hivernacle fins a arribar al volum massís, i al qual dona continuïtat geomètrica i caràcter tecnològic amb una coberta inclinada. (autoria desconeguda)
Secció constructiva del projecte que permet veure tots els dispositius d’ombratge i ventilació, estratègies de captació i circulació de l’aire calent.
(© Francesc Rius)

Una actitud compartida amb Alfonso Soldevila, que uneix la sostenibilitat tèrmica i constructiva en el prototip d’habitatge MR-1. En una visita a la casa, ell mateix comentava com el projecte sorgeix de la necessitat de trobar un espai que s’adaptés als canvis de la família, després del naixement dels seus fills. La proposta consisteix en un volum interior de 4 x 16 x 8 m construït amb un full de formigó alleugerit (Ytong). Cada cinc filades es generava un punt de suport a diferents altures per col·locar-hi altells —executats amb panells lleugeríssims de fusta— i la infraestructura base es completa amb les instal·lacions vistes que permeten canvis en el temps. A l’espai habitable s’agrega un soterrani i un espai bioclimàtic captador, que dota a l’habitatge d’espais amb diferents graus de confort.

Vista exterior del volum de 8 m d’alçària, construït completament (coberta inclosa) amb formigó alleugerit, i amb la peça d’hivernacle a la façana sud. (autoria desconeguda – Fons Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme /Arxiu Històric del COAC)
Un exterior auster, despullat, contrasta amb la calidesa i qualitat interior.
(© José Hevia Blanch – Arxiu Històric del COAC)

De nou ens trobem amb estratègies de modulació, de construcció en sec, de redefinició dels estàndards. Es tracta d’una obra-manifest en què cada decisió del disseny es basa en la simplificació i optimització del material traient-li tot allò que n’és superflu. Moltes d’aquestes estratègies les veurem aplicades també al conjunt d’habitatges de La Muntanyeta.

Aquests dispositius —utilitzats, per exemple, a la cooperativa d’habitatges LaBorda— permeten organitzar les rutines i rituals que desenvolupem a l’espai domèstic en funció de les condicions ambientals i tèrmiques. Reduir l’espai climatitzat, i dotar-lo d’espais intermedis habitables, on l’usuari dibuixa una coreografia de moviments al llarg del dia, o època de l’any, que permet imaginar com organitzar l’espai domèstics segons nivells de confort.

El pati de la cooperativa d’habitatges La Borda està cobert amb un hivernacle que el converteix en un gran atri, redueix la façana exterior de l’edifici i funciona com a captador solar. (© Lluc Miralles)
Alhora, el pati concentra les circulacions i genera espais intermedis per a usos comunitaris. (© Lluc Miralles)

Aquest exercici de mirar la història recent de l’arquitectura catalana per portar-la al present és un reconeixement a aquelles experiències que han marcat uns camins, molts cops des dels marges. Hi ha un fil de continuïtat en l’actitud i en l’esperit d’obrir nous horitzons, i també de trencament amb l’establert, que comparteixen aquests projectes. Perquè, com hem vist al llarg de la història recent, el problema de l’habitatge és un problema cíclic.

Aquestes obres tenen la característica de respondre a un moment sociopolític específic, des del període revolucionari dels anys 20 i 30 amb el GATCPAC, a la resposta, quaranta anys més tard, d’un seguit de joves arquitectes en un període d’agitació social i de lluita antifranquista. I aquests últims quinze anys de crisi de l’accés a l’habitatge, de crisi climàtica global i d’esgotament del sistema capitalista han portat a construir noves realitats cooperatives en el camp de l’habitatge.

Són molts els projectes en desenvolupament i construcció que obren noves vies, com la de rehabilitar edificis existents en una Barcelona consolidada, o atendre i pensar arquitectures per fer front als reptes socials, com l’envelliment de la població. En definitiva, es tracta de continuar repensant l’àmbit domèstic per a generar infraestructures que afavoreixin la sostenibilitat de la vida. 

NOTES I REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

1 https://www.architectural-review.com/essays/soft-cell-the-minimum-dwelling

2 https://www.walden7.com/walden-7/que-es-ledifici/

3 Briongos, Ana; Clotet, Lluís; Faura, Ramon; Rovira, Josep M., i Tusquets, Oscar, La Casa Fullà. Tot estava per fer i tot era possible, Barcelona: Tenov, 2023

4 https://www.nuvol.com/art/arquitectura/emili-donato-barcelona-shauria-de-refondre-en-una-ciutat-metropolitana-147658

5 “1967-1969, una cooperativa. Una conversa amb Martí Anson i Manel Brullet”, Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme, núm. 265 (2014), pàg- 13-17.

Tornar

Cronologia (20)

  1. Casa Bloc

    Josep Lluís Sert , Josep Torres Clavé , Joan Baptista Subirana i Subirana , GATCPAC

    Casa Bloc

    Es tracta d’una recreació de la proposta d’habitatges à redent, formulada per Le Corbusier l’any 1922 per a un teixit urbà amb una densitat de 300 habitants per hectàrea i habitatge luxós. El projecte del GATCPAC, destinat a habitatge social, també situa el conjunt en direcció nord-sud, de manera que els habitatges queden sempre orientats al sud i a l’est. S’accedeix a cada habitatge a través d’un llarg corredor cobert que sempre queda a la banda del nord i l’oest. Els blocs, llargs i estrets, es resolen amb una estructura metàl·lica de dues crugies. La planta inferior disposa d’una terrassa coberta situada davant de la sala d’estar. A la planta superior, a cada parell de crugies hi corresponen tres dormitoris, de manera que el dormitori central queda compensat. La densitat resultant és de 1.140 habitants per hectàrea, molt inferior a la dels teixits urbans tradicionals en illes de cases tancades.
  2. Polígon Montbau

    Guillermo Giráldez Dávila , Pedro López Iñigo , Xavier Subías i Fages , Giráldez - López Iñigo - Subías Arquitectes

    Polígon Montbau

    El barri de Montbau, situat a la falda del Tibidabo, al costat de Passeig de la Vall d'Hebron, té una superfície total aproximada de 31 Ha. La part avui construïda, o en curs molt avançat de construcció, constitueix sobre dues unitats residencials bàsiques. Estan también pràcticament acabats el jardí i el parc de barri. Actualment està en construcció un grup d'unes 70 habitatges unifamiliars a la part més alta del vessant, grup que no inclourem en el present anàlisi perquè està en fase molt poc avançada i, per tant, sense dades massa concretes. L'arquitecte d'aquest grup és Joan Bosch. Qui són els autors de Montbau? Heus aquí un primer problema concret que pot conduir-nos a consideracions generals. Per exigències de programació, el Patronat Municipal de l'Habitatge va decidir encarregar amb la urgència de molt poques setmanes el Pla Parcial d'aquest polígon als arquitectes Guillermo Giráldez, Pedro López i Xavier Subías. Amb quin criteri es van escollir aquests arquitectes? Segurament per simples raons de proximitat, de relació administrativa, per insuficiència circumstancial de la pròpia plantilla tècnica, etc. Però hi havia la preocupació d'escollir un bon equip precisament per a un dels projectes de més envergadura que llavors es gestaven? ¿Si més n,o hi va haver la consciència de que, casualment i per raons de comoditat burocràtica, havia caigut en les mans d'un bon equip, llavors amb una prometedora empenta juvenil? * el Pla Parcial original va ser alterat, tant en la seva primera fase, lleugerament, com en la segona, amb un canvi d'equip redactor i de disposició urbanística que el van modificar substancialment.
  3. Edifici d'Habitatges en Cooperativa Lepant II

    Oriol Bohigas i Guardiola , Josep Maria Martorell i Codina , David Mackay , MBM Arquitectes

    Edifici d'Habitatges en Cooperativa Lepant II

    La idea fonamental del projecte és agrupar una sèrie de vivendes de petita superfície al voltant d'un ampli pati central, donant a aquest pati, no el caràcter d'un simple pou de ventilació, sinó un espai de convivència i circulació. La forma d'aquest pati és la que simplement resulta de col·locar els mateixos tipus d'habitatges en successió ordenada, seguint aproximadament les línies del solar. Aquest espai resultant s'ha tractat amb l'intent d'obtenir un cert ambient de plaça urbana. Així, els diferents compartiments s'han fraccionat i diferenciat, intentant una fluent continuïtat d'espais, de manera que mai no apareguin alhora els seus límits definitius, amb la qual cosa es té una mica la renovació de la continuïtat d'un carrer o d'una successió de petites places. Així mateix, al compartiment més ampli, s'ha situat una petita font, que formalment recorda alguns elements tradicionals dels nostres pobles i que centra una possible vida comunitària del conjunt. A banda d'aquestes consideracions d'ordre psicològic, aquest espai central serveix per al joc de nens, les reunions dels copropietaris agrupats en cooperativa, etc. La resta del projecte està gairebé supeditat totalment a aquesta idea fonamental. Dues consideracions més a tenir en compte són: La necessitat d'utilitzar un tipus d'habitatge que ja estava experimentat amb èxit en aquesta mateixa organització cooperativa i el desig d'utilitzar fins a les últimes conseqüències un sistema constructiu molt simple i econòmic (paret de maó vist i estructura inferior de formigó armat). Aplicant aquests tres criteris, la resta del projecte es va resoldre gairebé automàticament. La façana, sobretot, és un resultat gairebé no meditat. Segurament, fins i tot, excessivament no meditat, perquè potser té massa aridesa, i un punt d'insultant menyspreu a les possibles qualitats formals del carrer.
  4. Habitatges Rosselló 152

    Josep Emili Donato i Folch

    Habitatges Rosselló 152

    Sert va introduir el concepte d'habitatge mínim i va dividir la planta d'aquest edifici en quatre habitatges per replà, dos a façana i dos al pati d'illa. Aquesta solució representava una ruptura radical amb les distribucions habituals a l'eixample de Cerdà, que jerarquitzaven la façana principal al carrer i relegaven a un segon pla la façana que dona al pati interior de la mansana. D'aquesta manera, aconseguia reduir al mínim el nombre de petits patis interiors i facilitava que la majoria de les habitacions ventilessin directament a través de la façana. Com que la planta és simètrica en les dues direccions, les dues façanes són exactament iguals. El projecte original contemplava la construcció de dos edificis simètrics, tot i que només s'hi va arribar a construir el primer. La repetició d’aquests dos edificis entre mitgeres generava la imatge d’un bloc unitari, que era una expressió de la construcció en sèrie i la cultura de la màquina. Originàriament, la planta baixa estava elevada sobre pilotis i definia un porxo que contenia un passatge cobert per a l'entrada i la sortida de vehicles als tallers de l'interior de l'illa; però, actualment, aquesta planta baixa s'ha tancat per incorporar comerços. El resultat és un volum cúbic, amb una franja d'ombra produïda pels buits de les terrasses que contrasta amb el color blanc de l'estuc i el tractament pla de la façana.
  5. Barri Gaudí

    Ricardo Bofill Leví , RBTA - Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

    Barri Gaudí

    El projecte respon a un encàrrec de l’Administració per fer un conjunt d’habitatges socials en un indret perifèric de Reus. Bofill opta per fer una lectura positiva de la vida col·lectiva de la petita localitat industrial, i reprodueix al nou barri l’amalgama de locals comercials, supermercats, bars, equipaments de lleure i els mateixos habitatges. El barri està format per torres de vuit plantes, resultat de la combinació d’un nombre limitat de tipus d’habitatges, que incorporen dos, tres i quatre dormitoris. De l’acoblament dels diferents tipus en surt una varietat de plantes sempre orientades als quatre vents, que poden juxtaposar dues torres en un mateix bloc i que poden variar en alçària d’una planta a l’altra. Totes les torres queden unides per quatre nivells de passeres que permeten circular horitzontalment sense necessitat de baixar al carrer. L’èxit de l’operació va portar a projectar-ne una segona i una tercera fase.
  6. Casa Fullà

    Lluís Clotet i Ballús , Oscar Tusquets Blanca , Studio PER

    Casa Fullà

    L'especial relació entre els límits del solar i les alineacions que definien el pati interior d'illa provocava inevitablement l'aparició d'una enorme mitgera presidint el pati. Amb la intenció de suavitzar la seva presència es va tractar tot l'edifici amb el mateix material i els mateixos recursos constructius que els usats en les mitgeres tradicionals de Barcelona. La pretensió, sens dubte optimista, era que els veïns que vivien en els habitatges que s'obrien a l'pati no percebessin que l'edifici els donava l'esquena, sinó que els mostrés una façana el més semblant a les que donaven al carrer. En el projecte es noten moltes preocupacions alhora: resoldre l'accés als habitatges mitjançant un únic i generós espai que es va procurar lloc de trobada entre els veïns; barrejar el màxim nombre de tipus i mides d'habitatges per afavorir la diversitat dels ocupants; explorar les possibilitats dels àtics quan no es consideren simples afegits a un edifici projectat sense ells; donar privacitat i disminuir la superfície exagerada de les seves terrasses corregudes mitjançant unes claraboies que donaven llum zenital als pisos inferiors; cuines i banys radicalment interiors amb extraccions forçades... Molts temes per metre quadrat.
  7. Cases MR-1

    Miquel Donada i Gaja , Josep Maria Massot i Beltran , Alfons Soldevila Barbosa

    Cases MR-1

    Es tracta d’una construcció econòmica feta amb materials no econòmics, als quals s’ha buscat treure’n el màxim rendiment. Són dos mòduls de forma paral·lelepipèdica juxtaposats, de 4 x 16 metres de base i amb unes alçàries respectives de 8 i 9 metres, que tanquen un volum de més de 500 metres cúbics per mòdul. L’execució ha estat ràpida, aconseguida amb mà d’obra no especialitzada, gràcies a la simplicitat de l’embolcall i de les obertures. Dins de cada embolcall és possible trobar solucions interiors ben diverses segons les necessitats, com també una gran mobilitat de les solucions adoptades. El manteniment és molt inferior a l’habitual.
  8. Walden 7

    Ricardo Bofill Leví , RBTA - Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

    Walden 7

    Amb un pressupost més baix que l’emprat habitualment als habitatges socials, i amb uns instruments de finançament atípics, Ricard Bofill i el Taller d’Arquitectura aconsegueixen fer realitat un conjunt d’habitatges que parteix de la crítica de la ciutat existent i proposa alternatives arquitectòniques i també existencials. Es tracta de 18 torres que es van corbant a mesura que pugen fins a tocar les torres veïnes, deixant al centre uns grans buits interconnectats que fomenten la relació entre els diferents habitatges. El conjunt mostra a l’exterior uns paraments recoberts de ceràmica vermella i amb les obertures molt petites. Els patis interiors, en canvi, estan tractats amb colors molt vius. Els tipus d’habitatges assagen nombroses combinacions a partir d’un mòdul quadrat, que es pot duplicar o bé formar grups de quatre, establint noves possibilitats d’interrelació entre els habitants de cada unitat.
  9. Habitatges Frégoli I

    Esteve Bonell i Costa

    Habitatges Frégoli I

    Edifici per una comunitat de propietaris en una parcel·la estreta i llarga (9x40m) al barri de Sant Gervasi. Es tracta d'aconseguir un espai domèstic no convencional per habitatges de poca superfície. Un espai diferent, qualificat a partir de la connexió visual de les diferents parts de l’habitatge que es desenvolupa en dos nivells de 2 i 4,20m d’altura.
  10. Habitatges Jaume Mimó i Llobet 14-16

    Lluís Clotet i Ballús , Oscar Tusquets Blanca , Studio PER

    Habitatges Jaume Mimó i Llobet 14-16

    El projecte recull l’experiència dels apartaments projectats anteriorment al carrer Mozart de Sant Cugat. Cada apartament s’estructura al voltant d’un espai central que permet utilitzar-lo virtualment com un espai únic o bé com un conjunt d’estances independents. En aquest cas, el conjunt s’organitza en dos blocs que deixen un espai semipúblic central, de manera que el bloc que dóna la façana al carrer segueix la corba de l’alineació, per tal de restituir una certa dimensió urbana. A més, la possibilitat de construir a una major alçària permet disposar uns estudis a la darrera planta. Des de la planta baixa s’accedeix als apartaments, i des d’una galeria metàl·lica s’accedeix als estudis. Això permet experimentar l’espai central des de tots els nivells. A la banda exterior de tots dos blocs queden uns jardins privats vinculats als apartaments. Els estudis disposen d’una terrassa pròpia de dimensions folgades, que permet que sigui utilitzada com un jardí.
  11. Habitatges La Salut

    Oriol Bohigas i Guardiola , Josep Maria Martorell i Codina , David Mackay , MBM Arquitectes

    Habitatges La Salut

    És el primer projecte de l’estudi MBM que abasta una illa de cases sencera, amb un programa d’habitatges socials i un règim de gestió en cooperativa. L’illa presenta una forma irregular a causa de la traça tangencial de la riera de la Salut. El projecte manté rigorosament l’alineació exterior dels quatre carrers i crea una plaça interior a la qual només s’accedeix per dues cantonades oposades. Els blocs es configuren en una doble crugia amb un pati interior que inclou els nuclis de comunicació verticals, als quals s’arriba des de la plaça, a través d’uns porxos. La configuració del conjunt emfasitza el caràcter semipúblic del sistema d’espais de l’interior de l’illa, que són tractats com una xarxa de recorreguts irregulars i situats a diferents nivells. Els habitatges dels blocs interiors, com també els comerços de la planta baixa, donen la façana a aquest sistema interior d’espais, dotat d’un gran caràcter urbà gràcies al tractament dels volums i de les façanes.
  12. Conjunt d'Habitatges la Muntanyeta

    Alfons Soldevila Barbosa , Josep Ignasi de Llorens Duran

    Conjunt d'Habitatges la Muntanyeta

    Les sis casetes responen a un procediment constructiu clar i senzill, en el qual cada element actua amb independència i amb una gran flexibilitat. L’estructura és sempre a base de murs de bloc de formigó vist, amb les instal·lacions a la vista i situades als paraments exteriors. La base de la simplicitat constructiva és la modulació del bloc de formigó, la volumetria i la distribució dels habitatges i la independència amb què són tractats els elements constructius. La caixa, els forjats, la coberta, els envans, les fusteries, les installacions i els acabats amb prou feines interfereixen entre ells, la qual cosa aclareix la feina dels industrials, simplifica les reparacions i permet una gran flexibilitat a l’usuari. El bloc vist i la seva modulació obliguen a una execució rigorosa de tots els elements. Les toleràncies són molt reduïdes, es concentren en els junts, i n’hi ha molt pocs. D’aquesta simplicitat constructiva no se’n deriva l’abaratiment, sinó la qualitat.
  13. Apartaments Mozart-Fortuny

    Oscar Tusquets Blanca , Lluís Clotet i Ballús , Studio PER

    Apartaments Mozart-Fortuny

    Ni la dimensió escassa de la parcel·la, ni la seva excessiva pendent, ni la seva geometria en planta, ni el nombre d'apartaments que es podien i per tant s'havien de construir van permetre trobar la més mínima escletxa per on millorar la implantació volumètrica que el redactor de les ordenances havia decidit. El projecte només va trobar la llibertat de pintar-ho tot d'un verd camuflatge per procurar que tot allò passés el més desapercebut possible enmig d'aquell paisatge en el qual apareixien discretes i entranyables torres d'estiueig de mitjans del segle passat. L'esforç es va concentrar en l'organització interior. Es va decidir que cada apartament, encara que només tingués 90 m2, es desenvolupés en vertical perquè tots poguessin gaudir del contacte directe amb el jardí. Eren habitatges d'una sola paret, un sistema constructiu elemental que l'obra va intentar explicar clarament, que es van organitzar a partir d'un buit central, cobert i il·luminat zenitalment. En un lateral estava situada l'escala que en els seus replans donava accés a una sèrie d'estades totes de la mateixa dimensió i separades del buit mitjançant unes portes plegables. Les llums i les ventilacions creuades, el joc de les múltiples compartimentacions possibles i els buits de façana que no volien afavorir usos predeterminats, van donar una gran llibertat a aquells petits interiors. Els usuaris van respondre amb una enorme imaginació al que l'edifici els oferia i les maneres diferents i imprevistes de com es van viure aquells 12 apartaments iguals haguessin merescut un estudi documentat. Uns anys després d'inaugurats i en un solar confrontant es van construir unes dependències auxiliars i una piscina comunitària. Una paret es va convertir en l'element que va organitzar l'ampliació al separar radicalment el món dels trasters tractats a la manera dels apartaments veïns, del món brillant i lluminós de les rajoles i de l'aigua. De la sèrie ordenada de portes que donaven a la piscina, una donava accés als vestuaris, altres eren falses, una altra era un mirall que simulava un buit i una última comunicava una altra vegada a l'exterior, a un pati d'un dels apartaments.
  14. Habitatges cooperatius La Chalmeta

    Pau Vidal Pont , César Vivas , Cristian Vivas , Vivas Arquitectes

    Habitatges cooperatius La Chalmeta

    L’habitatge s’entén com una agrupació d’espais no jerarquitzats. La disposició d'una malla organitzadora on tots els espais parteixen d'una dimensió homogènia configura el patró per emplenar o buidar l'edifici, agrupar-se a banda i banda de la passarel·la i adoptar diferents tipologies d'habitatge d'una, dues i tres habitacions en funció del número de mòduls emprats. A l'interior dels habitatges, els espais modulars se succeeixen des de l'accés fins a la façana a carrer. Agrupar, comunicar o tancar les peces són les opcions d’ús que permet aquesta tipologia flexible. Tots els pisos tenen ventilació creuada a través dels patis interiors, que permetran alhora introduir la llum d'orientació sud cap a l'interior de l'edifici.

Sobre el mapa

Per a veure aquest contingut, reviseu la vostra  política de cookies